By melissa1 | 19-01-2021
Kedilerin farklı nedenlere bağlı şekilde pek çok kulak sorunu yaşaması mümkündür. Bu durumlar bazı koşullar altında ciddi problemlere de yol açabilmektedir. Bundan dolayı da kedilerin kulak sorunları dikkate alınmalı, kısa zamanda tedavisi sağlanmalıdır. Yapılacak olan kontroller sırasında da mevcut kulak problemi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu kulak problemlerinin sebepleri bazı durumlarda virüsler, bakteri ya da mantarlar dahi olabilir. Bunların yanı sıra çevresel etkenlerin de kulak problemlerinde yaygın nedenler olduğu görülmektedir. Peki, kedilerin yaşayabileceği en yaygın kulak sorunları nelerdir?
Kedilerin yaşayabileceği kulak sorunları genellikle virüslere, bakteri ya da mantar ve benzeri bulgulara bağlıdır. Bunun yanı sıra kedilerin kulak bakımlarının ve temizliğinin düzenli şekilde yapılmaması da kedilerde görülen kulak rahatsızlıklarının temel nedenleri arasında yer alır. Ayrıca tüyler, kirler ve daha pek çok çevresel etken de kedilerde görülen kulak rahatsızlıklarının nedeni olabilir.
Kedilerde rastlanılan kulak hastalıklarının tedavisi genellikle kolay olsa da kimi zaman kulak rahatsızlıklarının ilerlemesi durumunda kedilerin ciddi şekilde rahatsızlanması mümkün hale gelir. Duyma, görme ve denge sistemlerinde hasar meydana gelebilir. Bunun yanı sıra kedilerin kulak hastalıkları nedeniyle düşük bağışıklık sistemlerine bağlı olarak ölümcül sonuçlarla karşılaşması da mümkündür.
Kulak enfeksiyonlarının temel nedeni bakterilerdir ancak farklı etkenlerin de kedilerde kulak enfeksiyonlarını meydana getirmesi mümkündür. Bunlar kimi zaman tüyler, kimi zaman kirler ve hatta polipler de olabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere kedilerin farklı kulak rahatsızlıkları nedeniyle de kulak enfeksiyonlarına sahip olması olasıdır.
Bölgesel olarak görülen tüy dökülmeleri, akıntıların meydana gelmesi, iltihaplı görünüm oluşması, mide bulantısı, kusma ve benzeri belirtiler ile kendini gösteren kulak enfeksiyonlarının farklı belirtileri de olabilmektedir. Bunlar ateş, ishal, denge kaybı ve duyma bozukluğu gibi farklı belirtilerdir. Bu belirtiler takip edilerek kulak enfeksiyonlarının saptanması mümkündür.
Kedilerde görülen mantar hastalığı kimi zaman solunan mantarlar ile kimi zaman da mantar ile temas nedeniyle bulaşabilmektedir. Kulak mantarı gözlemlenmesi ise yaygın bir durumdur. Kedilerin bir arada bulunduğu durumlarda daha sık şekilde görülen mantar enfeksiyonlarının kedilerde kaşınma, halsizlik, ciltte döküntü, kötü koku, kızarıklık gibi farklı belirtilere neden olması mümkündür.
Hemen hemen her yaştan, ırktan ve cinsiyette kediyi etkileyebilen mantar hastalığı kedilerin kulaklarında görüldüğü zaman tedavi için merhem ya da ağız yolu ile alınan ilaçların kullanımı mümkündür. Ayrıca kedilerde görülen mantar eşyalar ile de bulaşabileceği için kedilerin eşyalarının ve temas sağladıkları alanların da temizliği büyük öneme sahiptir.
Kedilerde görülen kulak polipleri; enfeksiyonlara, mantar ve benzeri durumlara bağlı şekilde meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda kedilerin kulaklarını kaşımaları, kafalarını bir yöne doğru eğmeleri, yaşadıkları ağrı nedeniyle miyavlamaları ve rahatsız şekilde davranmaları mümkündür.
Kulak polipleri çoğu zaman denge bozukluklarına ve hatta bazı durumlarda görme bozukluklarına bile neden olabilen bir durumdur. Bu sebeple de kısa sürede tedavi edilmesi büyük öneme sahiptir. Tedavide ise tercih edilebilecek olan en etkili yöntem, cerrahi operasyonlar ile poliplerden kurtulmaktır.
Kedilerde görülen kulak uyuzu genellikle uyuz sahibi olan kedi veya köpekler ile temas halinde bulaşmaktadır. Kulak uyuzu bulaştığı zaman aniden kendini göstermez. Genellikle bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu zamanlarda ya da hastalıkların meydana geldiği dönemde kendini farklı belirtiler ile gösterir. Kulak bölgesinde meydana gelen kaşıntı, döküntü, kızarıklıklar ile kendini gösterebilen kulak uyuzunda ayrıca kahverengi renge sahip akıntıların da görülmesi mümkündür. Etkili kulak temizliği ile kedilerdeki kulak uyuzundan kurtulmak mümkün olabilir.