İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Mastitis Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 06-09-2022

Köpeklerde Mastitis Neden Olur?

Köpeklerde mastitis olmasının nedeni laktasyon döneminde ortaya çıkan bakteriyel enfeksiyonlardır. Asıl neden mikroorganizma ve enfeksiyonlar olup gebelik geçiren köpeklerde de görülebilir. Enfeksiyon köpeğinizin meme dokusuna farklı yollarla bulaşabilir. Kan, hijyen koşullarının kötü kullanılması ve yaralanma yolu ile köpeğinize bulaşabilir.

Köpeklerde Mastitis Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde mastitis hastalığının belirtileri şunlardır:

Hastalık akut ve kronik gelişime bağlı olarak farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Akut gelişen mastitis hastalığında iştahsızlık, halsizlik, beden ısısında yükselme, mukozlarda peteşi küçük kanamalar ortaya çıkabilir. Kusma ve ishal sonrasında birkaç gün içinde vakayı ciddiye almanız gerekir. Aksi halde köpeğiniz ölüm riski ile karşı karşıya kalabilir. Kronik mastitis vakalarında ise genellikle köpeğinizin tek meme lobu yangılıdır. Köpeğinizin beden ısısında ani artış, rahatsızlık belirtileri görülür. Mastitisler meme loglarında farklı kist şekilleriyle oluşur. Köpeğinizin memesi büyüyerek giderek sertleşir ve ağrılı hale gelir. Süt salgılaması kısa sürede durur.

Köpeklerde Mastitis’i Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Ayrıca Köpeklerde mastitisi önlemek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Köpeğinizde mastitis yeni başlamış ağrılı bir şekilde görünmüyorsa,
  •  Meme logları, apse şekillenmemişse köpeğiniz yavrularını rahatlıkla emzirebilir.
  • Meme logları şişkin, yaralanma ve ağrılı ise köpeğiniz emzirmeye son vererek hemen uzman hekim kontrolünde muayene edilmelidir.
  • Doktorunuz kontrolünde antibiyotik tedavisine geçmeniz gerekir. Apsenin şekillendiği hallerde ise uzman hekiminiz gözetimindeapse tedavisine başlamanız tavsiye edilir.
  • Köpeğinizin memesinde oluşan kistler şekillenmişse bu gibi durumlarda doktorunuz gözetiminde kistleri temizleyebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen vakaların nüksedip çoğalmasını önlemek için veteriner hekiminiz tarafından verilen kısırlaştırma operasyonunun yapılması, hastalığın iyileştirilmesinde oldukça etkilidir.

Köpeklerde Hasta Tespitleri Nelerdir?

Köpeklerde hasta tespit belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Meme ucunun şişmiş ve enfekte olarak görülmesi.
  • Erken dönemlerde köpeklerde mastitis hastalık belirtisi genellikle çok hafif rahatsızlık hissi ile kendini gösterir.
  • Hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkan mastitis enfeksiyon sonucunda meme ucu koyu mor ve siyah renkli görülür.
  • Aşırı enfeksiyon bölgenin kan akışını engellediği için meme dokusu yavaş yavaş ölmeye başlar.
  • Ateş, iştah kaybı, yorgunluk, kusma gibi pek çok hastalık belirtisine neden olur.
  • Enfeksiyonun kana karışması durumunda kan zehirlenmesi gibi problemler de ortaya çıkarmaktadır.

Köpeklere Mastitis Tanısı Nasıl Konulur?

Köpeklere mastitis tanısını koymak için köpeğinizi uzman bir veteriner hekime muayene ettirmelisiniz. Hastalık olasılıklarını önlemek için hekiminiz köpeğinizi çeşitli laboratuvar testlerinden geçirir. Tam kan sayımı, bakteri kültürü, Histoloji testleri yapılarak köpeğinizin kan hücreleri incelenir. Tam kan sayımı ile birlikte kırmızı ve beyaz kan hücreleri, platetler sayılır. Beyaz kan hücrelerinde meydana gelen değişim köpeğinizin kanında enfeksiyon olduğunu gösterir. Kan hücrelerinin seviyesi enfeksiyonunun şiddetini ölçer. Süt statolojisi testi enfekte olan süt bezinden süt örneği alınarak mikroskopta incelenir. Süt örneğinde beyaz kan hücresi ya da bakterinin olması halinde mastitis teşhisinin doğru konulduğu anlaşılır. Bazı durumlarda bakteri, kültür testinin alınması gerekmekte olup köpeklerde mastitis sorunu enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik tedavisine başlanılır. Köpeğiniz antibiyotik tedavisine cevap vermiyorsa bakteriyel kültürü kontrol edilir. Enfekte olan meme ucundan alınan sütte bulunan bakteriler izole edilerek antibiyotik hassasiyet testi yaptırılır. Bu sayede köpeğinizin kanını analiz ederek bakteri üzerinde en etkili olan antibiyotikleri ölçersiniz.  

Köpeklerde Mastitis Tedavisi

Mastitis tedavisi genellikle köpeğinize ağızdan antibiyotik, ağrı kesiciler verilerek başlatılır. Yeni doğum yapan köpekler evde yavrularının yanında kolaylıkla tedaviye başlar. Genellikle uzman hekimler enfekte olan meme bezinin elle sağlanmasını önerir. Bu sayede köpeğinizin rahatsızlığı hafifleyerek bölgeye kan akışı sağlanır. Bu gibi yöntem, uygulamalar köpeğinizin hastalığı kısa sürede atlatarak iyileşmesini sağlar. Enfekte olan meme bezi her altı saatte kanı, sür akışını yeniler. Enfekte meme ucuna lahana yaprağı kompresi yaparak ağrı enflamasyonunu azaltabilirsiniz. Bir bandajı yerine sabitledikten sonra 2-4 saat boyunca meme üzerinde bekletebilirsiniz. Tekrar lahana yaprağı yerleştirmeden 3-4 saat beklemeniz tavsiye edilir.

Mastitis'in ileri seviyede olduğu durumlarda köpeğiniz hastanede kalır. Serum ve ilaçlarla tedavi edilen köpeklerin enfekte olan meme bezi nadir durumlarda cerrahi operasyonlarla iyileştirilmektedir. Hastalığın bu seviyeye gelmemesi için belirtileri gözle görür görmez veteriner hekiminizi başvurmanız gerekir. Onun önerdiği tedavi ve uygulamalarını doğru eksiksiz şekilde yerine getirerek hastalığı kontrol altına alır. Doğru tedavi planlaması ve tedavi süreci ile hastalığı kısa sürede önleyebilirsiniz. Yukarıda belirtilen iyileştirme sürecini,  tedavi adımlarını harfiyen yerine getirerek yaklaşık 2-3 haftalık süre içerisinde köpeğinizi iyileştirebilirsiniz. Köpeğinizin kan zehirlenmesinin meydana geldiği ileri seviye durumlarında agresif tedavi yöntemlerini uygulayarak onu iyileştirebilirsiniz. Bu süreç genellikle zaman alıcı görünmektedir.  

Akut septik tedavisi için uzmanımızın önerdiği antibiyotikleri köpeğinize içirmeniz gerekir. Yavruların etkilenmemesi için meme başından emzirilmesine izin verilmez.  Köpek yavrularına ek besin verilmelidir. Veteriner hekiminiz meme bölgesine sıcak kompleks uygulaması yapılmalıdır. Kanalları temiz tutarak ağrıyı azaltmak için memeyi bezden sağarak şişliği azaltıp köpeğinizin hızlıca iyileşmesine yardım edebilirsiniz. Ağır vakalarda veteriner hekimler bezleri boşaltarak memeyi kesip tamamen çıkarabilmektedir. Apse, kangren yapıda olan bezin ameliyata çıkarılması işlemi olağandır. Altta yatan meme kanseri gibi ciddi nitelikte bir hastalık belirtisi varsa veteriner hekiminiz, tedavi için diğer profesyonel, hızlı iyileştirici yöntemleri uygular. Akut septik mastit diğer aktif bakteriler memeye kolayca girdiği için enfeksiyon ve apseye neden olur. Yukarıda belirtilen tüm köpeklerde mastitis yöntem ve tedavi uygulamalarını tercih ederek köpeğinizin tedavi sürecinde ölümcül  hastalık risk ve sonuçlarından kurtulabilirsiniz.  

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kronik Böbrek Yetmezliği Tedavi


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar