By melissa1 | 16-09-2022
Köpeklerin mama değişikliği sürecinde kesinlikle hızlı davranılmaması gerekmektedir. Bu süreç en az 7 günlük bir periyot şeklinde yapılmalıdır. American Kennel Club önerilerinde mama değişiminin ilk 2 günü öğünlerin % 25’inin, 3 ve 4.günlerinde ise % 50’sinin, 5 ve 6.günlerinde % 75’inin ve 7. gün itibari ile % 100’ünün yeni mamadan oluşmasına yöneliktir. Bazı köpeklerin mideleri çok hassastır.
Gıda alerjileri ya da diğer sindirim sistemi rahatsızlıkları, mama değişimi için daha uzun bir sürece ihtiyacın olmasına sebeptir. Köpeklerde mama değişimi sürecinin en önemli faktörü, köpekte gözlenen reaksiyonlardır. Eğer ki mama geçiş aşamasında köpeklerin iştahı azalma olursa ishal ve kusma gibi şikayetler yaşanırsa 7 günlük sürecin, 2 – 3 haftaya yayılması önerilir. Bu kapsamda veteriner hekiminizin tavsiyelerine uymanız önemlidir. Köpekler, mama geçiş döneminde adapte olmakta normalden çok daha zorlanıyorsa, yeni mamanın değiştirilmesi de bir seçenektir.
Köpeklerde mama değişikliğinin bir sürece yayılmasının sebebi, köpeğin olumsuz bir tepki vermemesidir. Her köpeğin metabolizması farklıdır. Bundan dolayı yeni mamanın içerisindeki bir maddenin hayvana zarar vermesini engellemek için mamayı beslenme düzenine yavaş yavaş eklemeniz önemlidir. Aynı zamanda köpeğin yeni mamaya uyum sağlarken şikâyet etmemesini ya da çok şikâyet etmeden yeni lezzetin tadını almasını sağlayacaktır.
Özellikle Köpeklerde mama değişimi tüylerin dökülmesine etki eder. Bu etki olumlu ya da olumsuz olur. Köpeklerde tüy dökülmesi hem mama değişimi nedeni hem de sonucu olarak meydana gelir. Tüy dökülmesine sebep olan en sık nedenler gıdalardır. Köpeğinize alerji yapan besinlerin verilmesi ve veteriner hekiminizin onayı olmadan mamada değişiklik yapmanız köpeklerde tüy dökülmesi oluşur. Bu durumda tüy dökülmesinin sebeplerinin doğru bir şekilde belirlenmesi ve bu sebebe yönelik bir aksiyon almak oldukça önemlidir.
Köpeklerde mama değişikliği yapıldığı zaman ishal olur. Mama değişikliği sürecinin doğru planlanıp planlanmamasına göre ishal olurlar. Mama geçişleri hızlı bir şekilde yapıldığı zaman köpeklerin metabolizması reaksiyon gösterir. Bundan dolayı da çeşitli problemler meydana gelir. Köpeklerde mama değişikliği kademeli bir şekilde yapılmadığı zaman ishal, kusma ve yemeyi reddetme gibi sonuçlar ile yaşanır. Köpek maması seçerken köpeğinizin yaşı, genel sağlık durumu, aktivite seviyesi ve veteriner hekimin önerileri göz önünde bulundurulmalıdır. Evcil hayvanların sindirim sistemi sağlığını korumak adına yeni mamaya geçiş şu şekilde yapılmalıdır:
Köpeğinizin mamasının değiştirilmesine dair işaretler şunlardır:
Köpeğinizin sağlığı ile ilgili endişeleriniz varsa veteriner hekiminiz, köpeğinizi için en doğru beslenme tarzını seçmenize yardım edecektir. Veteriner hekiminiz aynı zamanda köpeğinizin yeni mamaya ne zaman ve nasıl geçirebileceğiniz konusunda da yardım edecektir. Başka bir mamaya geçmeye karar verildiği zaman, bu süreci uzun bir zamana yayarak geçiş yapmalısınız. Köpeğinizi yeni mamasına yavaş bir şekilde alıştırmanız, sindirim sistemi problemlerini önlemenize yardım edecektir. Bu işlem genel olarak 1 haftaya yayılır. Sürecin iyi geçtiğinden emin olmak için köpeğinizi incelemeniz yeterli olacaktır.
Köpeğinizde mama değişiminin zararları eğer ki mama değiştirme süreci hızlı bir şekilde geçerse ortaya çıkar. Mama değişimi gerekli olduğu durumlarda mama değişiminin zararlı olmasından ziyade faydası vardır denilebilir. Mamanın sıklıkla değiştirilmesi ve bu değişimin yanlış bir şekilde hızlıca yapılması köpekler için oldukça zararlıdır. Köpeklerde mama değişikliği yapılması, veteriner hekiminizin önerisi doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Mama değişikliğini zorunlu yapan bir faktör olmasa da farklı markanın bir mamasına geçiş yapılmak istendiği zaman geçişin zararlı olmaması için kurallarına uygun şekilde yapmalısınız.
Köpeklerde mamanın değişmesinin nedenleri şu şekildedir:
Köpeklerde mama değişikliğinin zamanı, köpeğinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Veteriner hekiminize danışmanız ile yapılan beslenme planlamaları oldukça etkili olacağı için hekiminize marka ve porsiyon gibi konularda danışmanız tavsiye edilmektedir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Siğil Neden Olur?