By melissa1 | 05-09-2022
Köpeklerde böbrek yetmezliği tedavisi, hastalıkları kronik olduğu zamanlarda yapılamaz. Köpeklerde kronik böbrek yetmezliği, yalnızca köpeklere verilecek ilaçlar ile yavaşlatılabilir. Köpeklere verilen ilaçlar, doğruda tedavilerinin yapılması için değil, hastalıklarından dolayı vücut dirençlerinin kırılmasını ve kan basınçlarının ani olarak düşmesini engellemek için kullanılır.
Köpeklerin böbrek yetmezliği semptomları, şöyle sıralanabilir:
Köpeklerde böbrek yetmezliğinin iyileşmesi, görülen bir durum değildir. Böbrek yetmezliği hastalığına yakalanmış olan köpekler, hastalıkları kronik olsun olmasın kurtulamaz ve hayatlarını kaybederler. Çeşitli ilaçların kullanımı ile hastalığın vücutlarında ilerlemesi yavaşlatılabilir. Ancak hiçbir ilacın kullanımı köpeklerin bu hastalıktan kurtarmayacaktır.
Köpeklerde üre seviyesinin düşürülmesi, çeşitli ilaçların kullanımı veya köpeklere sıvı tedavisinin verilmesi ile gerçekleştirilebilir. Köpeklerin kanlarında olan üre seviyesinin yüksek olması, özellikle küçük ırk köpekler için çok tehlikeli durumlar arasında yer alır. Bundan dolayı üre seviyesi yüksek olan köpeklerin tedavilerine hemen başlanması önemlidir. Köpekler eğer kendilerine verilen ilaçlara karşı olumlu bir tepki vermezlerse, vücutlarına sıvı verme tedavisi uygulanır. Bu tedavi ile kanlarındaki üre oranı düşürülmesine oldukça yardımcıdır. Bununla beraber daha uzun süre içinde köpeklerin yedikleri mamalara dikkat edilmesi gereklidir. Fazla mineralli mama yemeleri, köpeklerin üre seviyelerinde artış yaşamalarına neden olabilir.
Köpeklerde böbrek yetmezliği oluşması, genellikle köpeklerin çevresel etkenlere maruz kalmalarından dolayı gerçekleşir. Yedikleri mamalar, içtikleri sular, yaşadıkları yerde kullanılan temizlik malzemeleri, köpeklerde böbrek yetmezliğinin başlamasına neden olabilir. Bunların yanında, nadiren de olsa özellikle yaşlı köpeklerde idrar sorunlarından dolayı böbrek yetmezliği oluştuğu görülür. Köpeklerin düzenli olarak tuvalet ihtiyaçlarının giderilmemesi gibi durumlar da böbrek yetmezliğini tetikler. Bunun için özellikle 8 yaşını geçmiş köpeklerde idrara çıkarma sıklığına karşı dikkat edilmelidir. Böbrekleri yeteri düzeyde çalışmayan köpeklerin beslenmelerine ve tuvaletlerine ise daha fazla dikkat edilmelidir. Böbreklerinin çalışmama durumları, ilerleyerek böbrek yetmezliğine gidebilir.
Köpeklerin böbrek yetmezliğinin sonucu, genellikle ölüm olur. Köpeklerde böbrek yetmezliği ciddi sağlık sorunlarından biridir. Bundan dolayı da köpeklerin bir böbrek hastalığına yakalanmamaları için dikkatli olunmalı, içtikleri suya ve su içme aralıklarına çok dikkat edilmelidir. Köpeklerde kronik böbrek yetmezliği, basit gibi görünse de köpeklerin su içmemelerinden başlayabilir ve genellikle genetik olarak rastlanan bir hastalık olmamasından dolayı köpeklerin ölümü ile sonuçlanır.
Böbrek yetmezliği köpeklerin beslenmeleri, genellikle veteriner hekimleri tarafından kendilerine en uygun şekilde belirlenir. Beslenme şekilleri, böbrek yetmezliği olan köpeklerin kan değerlerine göre uygulanır. Genel olarak köpeklere verilecek mamaların besin değerlerinin şöyle olması gereklidir:
Köpeklerin fazla su içmesi, genellikle havaların fazla sıcak olmasından ve köpeklerin su kaybetmesinden kaynaklanır. Özellikle tüylü ve soğuk iklim köpekleri, havaların fazla sıcak olmasından bunalmalarından dolayı fazla su içerler. Büyük cins köpeklerin su ihtiyaçları hem yaz hem de kış aylarında fazla olur. Ancak yaz aylarında su ihtiyaçları daha da fazla olmasından dolayı fazlaca su içerler.
Köpeklerin günlük su ihtiyaçları, boyutlarına ve yedikleri mama miktarı ile beraber hava şartlarına göre değişiklik gösterir. Küçük ırk köpekler, büyük ve dev boyutlu köpeklere göre daha az mama yedikleri için daha az su içiyormuş gibi görülebilirler. Ancak her köpek, günlük en az 1,5 ile 1 litre arasında suya ihtiyaç duyarlar. İçtikleri su miktarları, yaz aylarında daha fazla olabilir.
Köpeklerin susuzluğa dayanma süreleri, 24 ile 36 saat arasında değişir. Ancak hangi cins olursa olsun köpeklerin 36 saatten fazla susuz kalmaları, vücutlarında dehidrasyonun başlamasına neden olur. Bu durumun başlaması ile beraber köpeklerin böbrekleri zarar görmeye ve böbreklerinde çeşitli hastalıkların başlaması yaşanır.
Köpeklerin açlık süresi, maksimum 17 saat olarak açıklanmıştır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, köpeklerin 17 saatten fazla aç kalma durumları vücutlarında ısı kaybının olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı da özellikle kış aylarında köpeklerin günlük 17 saatten fazla aç kalma durumları, donarak ölmelerine zemin hazırlar. Yaz aylarında da vücutlarının kaybettiği ısı kendileri için bir hayli tehlikeli köpekler, düzenli olarak beslenmelidir.
Köpeklere verilecek su, araştırmacılara göre mutlaka içme suyu olmalıdır. Çeşmeden akan suyun köpeklere verilmesi, çeşme sularının içinde bulunan klor oranının fazla olmasından dolayı tehlikeli görülür. Eğer köpekler sürekli olarak musluk suyu içmek durumunda kalırlarsa, vücutları fazla oranda klor alacak ve böbrekleri bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Bunun için köpeklere mutlaka insanlar için içilmeye uygun olan suların verilmesi gereklidir.
Böbrek hastası köpeklerin ömrü, en fazla 2 yıldır. Hastalığın erken teşhis edilmesi ve ilaç tedavisine başlanması, Köpeklerde kronik böbrek yetmezliğini tamamen bitiren bir yöntem değildir. Bundan dolayı da köpekler hastalıklarından sonra fazla yaşamazlar.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Belirtileri Nelerdir?