By melissa1 | 14-12-2021
Köpeklerde epilepsi belirtileri en yaygını sürekli peş peşe gelen ani ataklar ve bayılmalardır. Beyindeki sinir hücrelerinin anormal bir şekilde çalışması sürekli köpeklerde nöbet geçirmesine neden olur. Epilepsinin tam bir tedavisi bulunamamıştır. Köpek sahiplerinin en stresli olduğu ve köpeklerinin epilepsi krizi geçirdiği esnada napacaklarını bilemediği hastalıktır. Köpeklerde epilepsi krizi ne zaman geleceği ve şiddetinin ne derecede olacağını kestiremeyiz. Bu durum hem sizi hem de yavrunuzu kaygılı bir hale getirir. Diğer adı sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi köpeklerin iskelet sisteminde kasların kontrolsüzce kasılması yol açan doğrudan beyin ile alakalı hastalıktır.
Köpeklerdeki epilepsi insanlarda görülen epilepsi ile aynı olduğu kesin olarak kanıtlanmamıştır. Çünkü köpeklerde epilepsiyi tetikleyen bir başka hastalığın olduğu teşhis edilir.
Epilepsi krizi hiç beklenmedik bir anda çıkar. Köpeklerde epilepsi krizi 1.5 dakika kadar sürer. Nöbet sonrası köpeğin uzun süre aktivite yapmış gibi yorgun hissedecektir. Köpeğin geçirdiği kriz şiddete göre etki yapar. Beynin bir bölümünü etkilerken bazılarında genel etkilenme görülür. Köpeklerde epilepsi nasıl anlaşılır? Nöbet öncesi köpek sürekli kafasını sağa sola sallamaya, tekrarlayan çiğneme, yalama, kas kasılmaları görülür. Oturarak ya da yatarak epilepsi krizi geçirirler. Göz tepkileri az ve kısmi bilinç yaşar. Bu hafif nöbet belirtisidir. Ağır nöbetlerde tamamen hareketsiz ve bilinç kapalılığı yaşanır.
Köpeklerde epilepsi başlangıcı:
Gergin, agresif ve anormal davranışlar gösterir. Sebepsiz havlamalar, sizi çekiştirmesi, aniden idrarını yapması ve boş şaşkın bakışlar ile nöbetin ilk aşamasının belirtileridir. Köpeğinizin durumunu öğrendiğinizde sürekli aynı belirtilerini gösterdiği için bunlardan herhangi birini göstermesi ile müdahale edebilirsiniz. Nöbet krizlerine evde ya da dışarıda yakalanabileceği için etrafının güvenli olması çok önemlidir.
Köpeğin nöbet geçirdiği aşama:
Krizin gerçekleştiği aşamadır. Genellikle en fazla 2 dakika sürer. Fakat bazı köpeklerde bu sürenin üzerine çıkıldığı görülmüştür. Köpek bilincini kaybeder. Hareket etmeden yerde yatması, kaslarının kontrolsüz oynamasıdır. Köpeğin inleme ve uluma sesleri de duyulabilir. Bu esnada köpek kaslarını kontrol edemediği için olası tuvalet yapmaları da kaçınılmaz olur. Nöbet geçirdiği esnada sakin kalmalısınız. Soğukkanlılıkla köpeğinizin üstüne bir örtü ötmeniz ve çevresinde kalabalık(nesne,insanlar vb…) varsa dağıtmalısınız.
Köpeklerde epilepsi sonrası:
Bu aşama yarım saat kadar sürer. Köpekte duyma ve işitme duyuları zayıftır. Kendisini aşırı yorgun ve halsiz hisseder. Yerinden kalkamayacaktır. Ayrıca su içmeye ihtiyacı vardır. Köpeklere nöbet sonrası mutlaka su içirmeniz gerekmektedir.
Doğuştan anne ve babası epilepsi olan yavrular genetik olarak bu hastalığı yüksek ihtimalle taşırlar. Bu nedenle epilepsi hastası köpekler kesinlikle kısırlaştırılmalıdırlar.
Yukarıdaki nedenler köpeğin epilepsiye yakalanması durumunu arttırıyor. Köpeklerde semptomatik epilepsi yukarıda belirttiğimiz gibi epilepsiye neden olan hastalığın belirlenmesidir. Birde nedeni belirlenemeyen teşhis konulamayan idiopatik epilepsi de vardır. Herhangi bir hastalığın nedeni olmayan bu epilepsi tanısı özellikle anne, baba ya da kardeşlerinde kalıtsal olarak geçmesidir.
Epilepsi sorunu genellikler 6 ay ve 3 yaş arasındaki köpeklerde görülür. Köpeklerin cinsiyeti ve kısırlaştırılması epilepsiye yakalanmasını engellemez. Her köpek bu hastalığa yakalanma riski taşıyor. Faka bazı köpekler kalıtsal olarak ırklarına göre yakalanması daha yüksektir.
Yukarıdaki ırklardan birine sahipseniz eğer daha çok dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Köpeğinizin hal ve hareketlerini gözlemlemeli erken fark etmeniz durumu daha ilerlemeden kolaylaştıracaktır.
Altta yatan epilepsiye neden olan hastalığı belirlemek için sizin gözlemleriniz çok önemlidir. Veteriner hekime vereceğiniz doğru bilgiler teşhisi kolaylaştırır. Ayrıca MR, omurilik sıvı tahlili, idrar testi ve dışkı tahlili ile tam kan tahlili ister. Köpeklerde epilepsi tedavi edilemez.
Hastalığın kontrol altına alınması için krizlerin sıklığı, süresi ilaç tedavisi ile daha az şiddette geçirmesi sağlanabilir. Bir profesyonel yardımıyla epilepsi köpeğe akupunktur, homopati gibi işlemler streslerini azaltmak için yapılabilir.
Duygusal faktörler köpeğin kriz geçirmesini tetikler. Psikolojik olarak alışık olmadığı durumları aniden yaşamaması gerekir. Veterinere gitmeleri, eve yabancı bir hayvanın gelmesi, başka bir eve taşınılması…. Bunlar köpeğin psikolojisini olumsuz etkilemesi üzerine kriz geçirmesine de yol açar.
Günlük rutin her köpek için önemlidir. Eğer köpeğiniz günlük aktivitelerinin dışına çıktığında huzursuz oluyorsa aman dikkat! Yolculuğa çıkılması, tatile gidilmesi birkaç günlük gezilerde köpeğin uyku düzeni, yemek düzeni değişir.
Strese neden olacak davranışlardan kaçınmalısınız. Yemeğinin aksatılması, yürüyüş saatinin değişmesi gibi etkenler yaşamalarını engellemelisiniz.
Köpeklerin nörolojik olarak uyarılmasını sağlayan etkenlerden kaçınılmalıdır. Parfüm, sigara dumanı, araba egzos kokusu, kimyasal kokular….
Endişeli olacağı durumlara karşı önlem almalısınız. Evdeki ışıkların kapanmaması, yüksek ses, ani kapı ve pencere kapatma yapılmamalıdır. Fırtınalı ve gök gürültülü zamanlarda köpeğinizin yanınızdan ayırmayın ona sarılarak korkmasının önüne geçin.
Epilepsi hastası köpeklerin düzenli yürüyüş, egzersiz yapmaları nöbetlerin daha az tetiklediği görülmüştür. Her gün en az 15 dakika egzersiz yapmalısınız.