İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Doğum Nasıl Başlar?

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-11-2022

Köpeklerde Doğum Nasıl Başlar?

Köpeklerde doğumun başlaması yeni anne adayını oldukça huzursuz eder. Köpeğinizin hamileliğini hissettiğiniz zaman ilk olarak veterinere gitmelidir. Tamamen hamile olduğuna emin olunduktan sonra doğuma kadar köpeğinizle ilgi halinde olunur. Köpeklerde doğum son aylarında kendini gösterme başlar.

Köpekler doğumları başlamalarına yakın çok huzursuz olurlar. Doğumları başladıklarında karınlarında sancılar belirir. Huzursuz olan anne köpek sancıların eşliğinde havlamaya başlar. Yavru köpekleri dünyaya getireceği ortam arayışına girer. Ve sancıların artması ile doğum başlamış olur. Doğum başladığında köpeğinizin ısısı 37.5 altına düşer. Köpeğiniz hızlı nefes alıp vermeye başlamışsa doğum başlamış olur. Köpeğinizin vajinasından koyu yeşil akıntıların gelmesi de doğumun bir diğer başlangıç evresidir.

Köpeklerde Doğum Kaç Saat Sürer?

Köpeklerin doğum süresi karnında taşıdığı bebek sayısına göre değişiklik gösterir. Anne köpek eğer 2 ile 3 arasında yavru bekliyorsa doğum 6 saat sürer. Bazı ender durumlarda köpeğin doğumu 24 saat olarak bir gün boyunca sürer. Eğer köpeğinizin karnında bulunan yavrular 8 ve üstünde bir rakam ise doğum 30 saat sürer.

Köpeklerde Doğum Sancısı Ne Kadar Sürer?

Köpeğin doğum sancısı süresi 2-3 gün sürer. Doğumdan önceki saatler ve günlerde davranış değişikliği yaşanır. Doğumdan önceki günlerde köpeğiniz yemek yemeyi reddeder. Köpeğinizin sancısı oluşunca huzursuzluklar başlar. Yerler kazıyormuş eğilimleri gösterir. Köpeğin doğum sancıları endişe durumuna göre 3 günü de geçer. Doğum esnasında da sancılar devam eder. Doğum bitene kadar sancılar devam eder.

Köpeklerde Hamilelik Süresi Ne Kadar Sürer?

Köpeklerde hamilelik süresi genel olarak 57 ile 64 gün arasında sürer. Bu sürenin toplamı 2 aydır. Köpeğin doğum yapacağı süreyi belirlemek oldukça zordur. Köpeğin çiftleştiği tarih ile hamile kalacağı tarihler arasında faklılıklar olur. Köpeklerin cinsine göre de hamilelik sürelerinde uzamalar meydana gelir. Döllenmeden 15 ile 17 gün arasında yavrular yerleşir. Veteriner hekiminiz ilk ayında kalp atışlarını duyar. Hamilelik sürecinin ikinci ayında köpeklerde doğum başlar.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Dişi köpek hamilelik belirtileri köpeğinizin hamile olup olmadığı hakkında size ilk ip uçlarını verir. Köpeklerde hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Köpeğiniz hamile ise ilk belirtisi iştah artışıdır. Köpeğiniz normal yediğinden daha fazla yemek yemek isteyecektir.
  • Köpeğinizin hamileliğinin ilerleyen süresinde kilo artışı olur.
  • Köpeğinizde normalde görülmeyen memeler hamile iken daha net görmenizi sağlar.
  • Köpeğinizin hamileliğin ilerleyen zamanında göbeğinde büyümeler meydana gelir.
  • Önce daha aktif olan köpeğiniz hamilelik döneminde çabuk yorulmaya başlar.
  • Köpeğiniz ani öfke patlamaları yaşar. Sinirlenme tepkileri verir.
  • Köpeğiniz gereğinden fazla ilgiye ihtiyaç duyar.
  • Köpeğiniz yuvalama davranışı sergiler.
  • Birkaç günde olsa artan hormonlar nedeni ile köpeğinizde kusmalar meydana gelir.
  • İştah artışının yanı sıra bazı köpeklerde iştah azalması da oluşur.

Köpeğinizde Oluşan Geç Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeklerde oluşan geç gebelik teşhisi veteriner hekiminiz ile öğrenebileceğiniz durumdur. İlk aylarda köpeğinizin hamile olduğu anlaşılmaz. Bunu anlamak için veterinere gitmeniz gerekir. Veteriner köpeğinizin hamile olup olmadığını öğrenmek için bazı testler yapar. Bu testler ise şunlardır:

  • Palpasyon: Köpeğin çiftleştiği tarih biliniyor ise veteriner 28-30 günlük takip ardından köpeğin rahmini kontrol eder. Köpeğin cinsine göre küçük top ya da üzüm taneleri gibi eline bezeler gelir. Bu da köpeğinizin hamile olduğunu belirler.
  • Ultrason: Köpeğiniz hamile ise veteriner hekiminiz yavru adetini ve bebeklerin kalp atışını öğrenir.
  • Hormon Testi: Hamilelik sırasında üretilen relaxin salgısını öğrenmek için veteriner köpekten kan testi alır. Böylece köpeğin hamile olup olmadığı daha kolay anlaşılır.
  • X-ray: Köpeğin hamile olup olmamasını öğrenmede en etkili yöntemdir. X-ışınları kullanımı 55. günde yapılır. Köpeğin doğum yapacağı günü belirler. Bu ışınlar köpeğiniz için zararlı olacağından veteriner riskli durumlarda kullanmayı tercih eder.

Hamile Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Özellikle hamile köpek bakımı titizlikle yapılan bir süreçtir. Hamile köpeğinizin bebeklerinin daha iyi gelişebilmesi için köpeğiniz bakımlı olması gerekir. Köpeklerde doğum sürecini kolaylaştırmak içinde köpeğinize veteriner eşliğinde bakımlar yapılırsa daha sağlıklı hamilelik sürecinden geçilir. Hamile köpeğe bakım şu şekilde yapılır:

  • Köpeğiniz dengeli ve sağlıklı beslenmeli ve öğünleri kontrol alınır. Daha kaliteli yemler ve veterinerin size vereceği besin takviyeleri sağlanır. Köpeğinize bu süreçte daha proteinli ve denge dağılımı yapılan beslenme şekline geçilir. Köpeklerin sütten kesilmemesi için bol kalorili besinler tüketilir. Vitamini düşük besin kaynakları tercih edilmemesi önerilir.
  • Köpeğiniz için egzersizler hamilelik döneminde kısıtlayıcı olması gerekir. Bebek taşıyan köpekler daha çok enerjiye ihtiyaç duyacağından enerjileri kısıtlanmış kısa yürüyüşler yapılır.
  • Köpeğiniz hamile ise veteriner görüşmeleri artar. Veteriner eşliğinde köpeğinizin ve bebeklerinin sağlık durumları sürekli olarak gözlenir. Veteriner hekiminizin bebeklerin sağlıklı dünyaya gelebilmeleri için yapacağı tedavilere uyum sağlanılır. Hamile köpekler doğum öncesi hazırlığını tamamlar.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Yaşı Hesaplaması ve Yaş Tablosu


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar