İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Davranış Sorunları ve Çözüm Yolları

PET BİLGİ

By melissa1 | 26-11-2021

Köpeklerde Davranış Sorunları ve Çözüm Yolları

Köpeklerde davranış sorunları var dememiz için öncelikle iyi bir gözlem yapmak gerekir. Çünkü bazı köpekler kısa vadeli ilgi çekmek için de garip hareketler yaparlar. Köpekler sahiplerine çok bağlıdır. Sahipleriyle olan sevgiye dayalı ilişkileri, köpeği için en iyisini isteyen sahiplerinin onları şımartması veya bazı huysuzluklarına katlanmasına yol açar. Bu sorunlardan bazıları; aşırı havlama, hiperaktivite, kemirme, ısırma, eve çiş yapma, işaretleme, dışarı kaçama gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Köpeklerde davranış bozuklukları nelerdir? Köpeğim depresyonda mı? Gelin bu sorulara daha detaylı bakalım.

Köpeklerde Davranış Sorunları ve Çözüm Yolları

Özellikle, öfke, kızgınlık ve ısırmalar köpeklerin en rahatsız edici davranışlarındandır. Köpeğin iyi eğitilmesi terbiye edilmesi, bu konuda ilgi gösterilmesi bu davranışları en aza indirmekte yardımcı olacaktır.

Isırma sorunlarının başında köpeğin alışkın olduğu davranış biçimlerinin dışına çıkılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Özellikle çocuklarda meydana gelen ısırmalarda çocukların köpeklere nasıl davranması gerektiğini algılayamaması, köpeklerin ikaz hal ve davranışlarını yorumlayamamasından kaynaklanmaktadır. Çocuklara tanımadığı bilmediği hayvanlara yaklaşılmaması onlara bir şey atılıp vurulmaması gerektiği uyarılarında bulunmak bir çözüm olabilir.

Köpekler Neden Isırır?

Köpeklerde kazara meydana gelen ısırmalarda genelde koruma savunma iç güdüsü ön plana çıkmaktadır.  Korkmuş ürkmüş köpeklerde öfke ve kızgınlık ve ısırmalar meydana gelebilmektedir. Bunun için köpeğinize eğitmen tarafından sakinleştirme eğitimleri verilmelidir. Kızgınlık halindeki köpeği o an sakinleştirmek zor olabilir. Öncelikle kızdığı, öfke duyduğu ortamdan uzaklaştırmak ve ödül vermek, ona şefkatle yaklaşıp, okşayıp öfkesinin geçmesini beklemek en doğrusu olacaktır. Bununla iliği eğitimleri daha sonra vermek en doğru olanıdır.

Köpek Neden Evden Kaçar? Köpeklerin Evden Kaçmasının Nedenleri

Köpeğin Evden kaçması onu huzursuz eden sorunlar arasında yer alır. Özellikle yavru köpekler, meraklı ve heyecanlı olur. Yeni şeyleri keşfetmenin verdiği heyecan ve mutlulukla her taraf gitmek koşmak isterler. Bu çoğu kez evden dışarı kaçmalarına kaybolmalarına yol açabilmektedir. Köpekler henüz yavruyken bunun eğitimi verilmez ise büyüdüğünde de aynı alışkanlıklara devam edecek daha başınıza dert olacaktır. Bu nedenle daha yavruyken bunun eğitimini alması çok önemlidir.

Evden kaçmaların önlenmesi için, köpeğinizle ilgilenmeli, evinde güvende, huzurlu olduğunu hissettirecek davranışlarda bulunun. Oyunlar oynayarak, onun evinin burası olduğunu anlamasını sağlayarak, uzaklaşmasına engel olabilirsiniz.

Oyunların ve eğitimlerin her aşamasında ona ismiyle seslenemeye özen gösterin. Kaçmaya çalıştığında ismiyle seslenince size tepki verecek kaçmaktan vazgeçecektir. Ona asla şiddet içeren, söz, davranış ve hareketlerde bulunmayınız bu ters tepecektir.

Köpeğinizi evde sağa sola çiş yapması sorunu, genellikle kendi alanını belirlemek için yaptığı bir eylemdir, burası benim bölgem burası benim yaşam alanım gibi mesajlar bırakma çabası köpeklerde iç güdüsel bir davranıştır. Fakat evlerde kullanılan kokulu kozmetik ürünlerinin çokluğu da bu davranışını tetiklemektedir. Bu oldukça rahatsız edici kötü kokulara sebep olur.

Köpeklerde eğitimin yavruyken verilmesi önemlidir. Bu eğitim verildiğinde köpeğiniz çişini ya dışarı çıkarılınca ya da kendine belirlenen alanlara yapacaktır. Bu eğitimi aldığı halde eve çiş yapıyorsa bunu nedeni ilgisizlik ilgi çekme isteği olabilir bunu yapmaması gerektiği azarlanarak anlatılmalı, yapması gereken yeri göstererek anlaması sağlanmalıdır. Devam etmesi halinde tekrar çiş eğitimi alması sağlayabilir siniz.

Köpeklerde Saldırgan Tavırlar

 Gürültü çıkarma ve havlama sorunları da köpeklerde diğer yaygın sorunlar arasında yer alıyor. Köpeklerin gürültücü olmaları genelde gürültülü bir ortamda büyümelerinden kaynaklanmaktadır. Yavruyken evde çalışan gürültülü cihazların çokluğu, çevre gürültülerinin fazla olması gibi etkenler köpeğinizi gürültücü yapabilmektedir. Köpeğiniz büyüdükçe bu çarpan etkisini üzerinden atamaz, gürültücü ve huysuz olabilir. Bunu önlemenim yolu daha yavruyken daha sakin sessiz ortamlarda korku ve fobi oluşturabilecek seslerden koruyarak sağlayabilirsiniz.

Psikolojisi Bozuk Olan Köpek Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz köpeklerde davranış bozuklukları psikolojik yönden bozuk olduğunu gösterebilir. Bu davranışlar farklı zamanlarda ve yerlerde ortaya çıkar. Köpeğin bu davranışları sergilemesinin nedeni altta yatan fizyolojik bir sağlık sorunu olabilir. Bunun için veteriner hekiminize gitmeniz gerekir. Veteriner hekim, öncelikle köpeği rahatlatır. Sonrasında genel sağlık muayenesini yaparak bir hastalığı var mı kontrol eder. Eğer köpekte hiçbir sağlık sorunu yoksa soruna neden olan davranışlarını ortadan kaldırmak için sebep olan şeyleri belirleyip köpekten uzaklaştırmak için çalışmalara başlar.

  • Köpeklerin Psikolojisinin Bozuk Olduğunu Gösteren Davranışlar:
  • Köpeğinizin dengesiz bir uyku düzeni olması. Eğer uzun uzun uyuyorsa ya da sürekli uykuları bölünüyorsa,
  • Yeme düzeninin olmaması. Yani köpeğin iştahtan kesilmesi, hızlı hızlı yemesi, yemek olmayan şeyleri yemesi gibi…
  • Sürekli havlamaya eğilimli olması,
  • Etraftaki nesneleri ısırma, kemirme ve parçalama isteği,
  • Çevredeki seslerden kaçma, saklanması
  • İnsanlara, diğer hayvanlara karşı saldırgan olması ya da korkması
  • Oyun oynamak istememesi
  • Dokunmalara karşı aşırı hassasiyet,
  • Dışarı çıkmada isteksizlik

Yukarıda belirtmiş olduğumuz davranışlar köpeklerin psikolojik sorunlar yaşayıp yaşamadığını öğrenmek için veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Köpeklerde davranış sorunu klinik olarak altta bir hastalığın neden olmadığını belirlendikten sonra psikolojik destek önerilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar