By melissa1 | 04-09-2022
Köpeklerde ayrılık kaygısı belirtileri belirgin şekilde görülür. Evde uzun zaman kalmıyorsanız, köpeğinizi yalnız bırakıyorsanız bazı işaretleri takip ederek köpeğinizin anksiyete olup olmadığını fark edebilirsiniz. Köpeğiniz siz evde yokken evdeki eşyalara zarar veriyor, evi dağıtıyorsa ayrılık anksiyetesi yaşıyor olabilir. Bu belirti basit gibi görünse de her köpekte görülebileceğinden ciddi göstergelere bakmalısınız. Köpeğiniz yalnızken sürekli sesli uluma, havlama gibi tepkiler veriyorsa ayrılık kaygısı yaşıyor demektir. Eve dışkılıyor, siz eve döndüğünüzde sakinleşmeyecek biçimde aşırı saldırgan tepkiler veriyorsa bu anksiyetenin en son noktasıdır.
Köpeğinizin ayrılık kaygısı yaşadığını anlamak için onun idrar yapma ve dışkılama, havlama ulama, çiğneme kazma ve yıkıcı davranışlar, yeme içmeden kesilme, kaçma gibi davranışlarına dikkat edebilirsiniz.
İdrar yapma ve dışkılama köpeklerin sizden ayrı kaldığında her zamankinden farklı olarak gösterdiği bir davranıştır. Bu sorun aile bireyleri evdeyken değil özellikle onlar evde yokken gerçekleşir. Ayrılık kaygısı belirtileri taşıyan köpekler zamanlama ile ilgili çeşitli belirleyici reaksiyonlar verebilir. Bazılarını dışkılarının bir kısmını ya da tamamını evde görmüştür.
Havlama ve ulama köpeğiniz siz evde yokken geldiğinizde gösterdiği önemli bir tepkidir. Bazı köpekler diğerlerine karşı daha fazla havlar. Herhangi bir ses, kişi ve görüntü unsuru havlamayı tetikleyebilir. Ayrilık kaygısı taşıyan köpeklerde bu sorunu tetikleyen tek faktör aile bireylerin evde olmamasıdır. Ayrılık anksiyetesi yaşayan köpeklerde havlama ve ulumalar kesintisiz, şiddetli şekilde devam edebilir.
Çiğneme, kazma ve yıkıcı davranışlar köpeğinizin ayrılık kaygısı belirtisi yaşadığını gösteren önemli tepkilerdir. Yalnız kaldıklarında kapı çerçevesi, eşya ve pencereleri çiğnemeye başlayan köpekler kapı eşiklerini kazarak ev eşyalarına zarar verebilir. Bu faaliyetleri sonrasında daha da kötüsü dişlerine zarar verebilirler. Köpeklerde ayrılık kaygısı belirtileri pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar. Köpeğinizin patilerini yalayarak tırnaklarını kırması da ayrılık belirtisidir. Ayrılık anksiyetesi nedeniyle sergilenen bu davranışlar sahiplerinin evde olmadığı zamanlarda gerçekleşir. Olay anında denk geldiğiniz anda köpeğiniz bu davranışları göstermeyecektir. Bu nedenle köpeğinizi cezalandırmamalısınız.
Kaçma köpeğinizin ayrılık kaygısı nedeniyle oluşabilen önemli bir belirtidir. Evde yalnız kaldıklarında kaçmaya çalışan sevimli dostlarınız siz yanındayken bu davranışı sergilemeyeceklerdir.
Yemeden içmeden kesilme ayrılık kaygısı taşıyan köpeklerde olumsuz görülen tepkilerin başında gelir. Siz evde yokken ödül maması, kuru mama tanesi ve bir yudum su bile tüketmez. Uzun süreli ayrılıklarda yemeden içmeden kesilen köpeğiniz daha ciddi sağlık problemleri yaşayabilir.
Köpeklerde ayrılık kaygısı görülmesinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Köpeklerin tam olarak hangi nedenle ayrılık kaygısı yaşadığı bilinmese de bazı köpeklerde ayrılık kaygısı oluşma ihtimali diğerlerine göre daha fazladır. Yetişkinlik döneminde sahiplenilen köpeklerle yavruluk döneminden itibaren sahiplenilen köpekler karşılaştırıldığında sonradan sahiplenilen köpeklerin ayrılık kaygısını daha yaygın, yüksek, etkili şekilde yaşadığı görülmüştür. Bu durum köpeğin hayatında önemli kişi ve grubun kaybı ile birlikte daha da artarak ayrılık kaygısını maksimum seviyede tetiklemektedir. Ayrılık kaygısı çok farklı nedenlerle ortaya çıkmakta olup köpeklerdeki aile kaygısını tetikleyen en önemli faktörlerin başında aile değişimi, aileden uzak kalmak gelir.
Terk edilen ya da belli bir nedene bağlı olarak aile ile uyum sağlamak zorunda kalan köpekler ayrılık kaygısını belirgin, yoğun şekilde yaşar. Köpeğinizin günlük rutininde ortaya çıkan değişimlerin her biri davranışlarında çeşitli, farklı sorunları ortaya çıkarmaktadır. Gün içerisinde sürekli birileriyle vakit geçirmeye alışkın olan köpek bir anda yalnız kaldığında ayrılık kaygısı üst seviyeye çıkmaktadır. Kedi ve köpekler evlerine bağlı evcil canlılardır. Taşınmanızın ardından kendilerini yalnız hissetmeleri ve böyle bir reaksiyon göstermeleri normal kabul edilmelidir. Köpeklerde Ayrılık kaygısının önemli nedenlerinden olan aile değişimi, ölüm ve doğumlar köpeğinizin davranışlarında ciddi, önemli değişikliklerin oluşmasına neden olur.
Köpeklerde ayrılık kaygısı tedavisi sorunun nedenine göre değişmektedir. Bu sorunun varlığını fark eden kişiler öncelikle alanında uzman bir veterinere hekime danışarak sevimli dostlarının genel sağlık durumu hakkında bilgi edinmelidir. Köpeklerde ayrılma faktörü hafif düzeyde olduğunda siz evden ayrıldığınızda oyuncaklarıyla keyifle ilgilenerek ödül maması ve oyuncaklarına başvururlar. Ödül mamasını oyuncağın içinde sakladığınızda oyalanma süreleri artacağı için kaygılanma düzeyi de aniden yükselmeyecektir. Ayrılık kaygısı belirtilerini hafifleten onları mutluluğa götüren, çeşitli aktivitelere sevk ederek sağlık durumu üzerinde herhangi bir sorun oluşturmayan faaliyetler göstermelerine destek olabilirsiniz. Ayrılık kaygısı sorunu ileri boyutta ise köpek sahipleri evde yokken yeme, içme davranışlarından kaçınabilirler.
Yalnızlık anksiyetesi orta ve şiddetli seviyede ise anksiyete oluşturmaması için kısa ayrılık dönemi yaşamalısınız. Öncelikle birkaç dakika ile sınırlı olup köpeğinizi kısa aralıklarla yalnız bırakarak aylık süresini zaman içerisinde periyodik şekilde uzatarak alışma sürecine adapte etmeniz gerekir. Giyinme, anahtar alma gibi faaliyetler onlar da ayrılık izlenimi yarattığı için onlarda aniden gerginlik oluşturuyorsa bu gibi faaliyetlerden kaçınarak köpeğinize her zamanki gibi davranarak evden ayrılmalısınız. Böylelikle evden ayrıldığınızda onun yüksek reaksiyon göstermemesi için çeşitli sinyallere karşı duyarsızlaşmasını sağlayabilirsiniz. Aylık reaksiyonu ve kaygısı dinamikleri köpekten köpeğe farklılık gösterir. Bu noktada veteriner hekiminizle iletişim kurarak onun verdiği öneriler doğrultusunda hareket edebilirsiniz. Köpek dostunuzla sağlıklı ilişkiler kurabilmek, sağlıklı gelişimini desteklemek için veteriner hekiminizin yönlendirmelerini takip etmeniz önerilir. Köpeklerde ayrılık kaygısı ileri boyutta ise profesyonel destek alarak siz evde yokken köpeğinizin daha sağlıklı, mutlu, kaliteli zaman geçirmesine yardım edebilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?