By melissa1 | 03-09-2022
Köpeklerin alerji olmasının nedenleri aşağıda sıralanmıştır. Köpekler neden alerji olur sorusuna cevap bulmak için bu maddelerden yararlanabilirsiniz:
Köpek alerjilerinde en yaygın ortaya çıkan semptom vücudun hemen hemen her kısmına oluşan kaşıntıdır. Bazı durumlarda semptomların hapşırma ya da hırıltılı soluk alıp verme şeklinde gözlendiği de görülmektedir. Vücudu etkisi altına alan bu durum genel olarak solunum sisteminde bozulmaya neden olmaktadır. Bazı durumlarda gözlerde ve burunda akıntı oluşabilmekte iken bazı durumlarda ise ishal gözlenebilmektedir.
Köpeklerde görülen alerji immun sistemi derinden etkileyen bir durumdur. Bağışıklık sistemi dışardan gelen bir alerjene karşı aşırı tepki veriyor ise alerji meydana gelecektir. Genel olarak aşırı duyarlı bir yapıya sahip olan hayvanlarda ortaya çıkan alerji, geçici olabilmektedir. Böcek, bitki, besin ya da hayvan grupları alerjiye neden olabilecek faktörler arasındadır.
Hayvanlar herhangi bir alerjene maruz kaldığında bağışıklık sistemlerinde harabiyet gözlenebilmektedir. Yıllar önce yaşanan bir alerji vakası zaman içerisinde kendini yeniden gösterebilmektedir. Normal bir durumda immun sistem sayesinde köpekler hasta olmaktan korunacaktır. Ancak alerji durumunda bağışıklık tepkisi düşecektir.
Köpeklerde yer alan alerjinin tipleri aşağıda gruplandırılmıştır:
Köpekler neden alerji olur konusunda ilk ele alınacak başlık pire alerjisidir. Köpeklerde sık görülen bu durum yaygın bir deri hastalığına neden olabilmektedir. Haftada bir ya da iki kez gerçekleştirilen pire ısırması, köpeklerin kaşınması için yeterli gelmektedir. Pire alerjisine sahip olan köpeklerde en yaygın görülen semptom da kaşınmadır. Özellikle köpeklerin bacak aralarında, boyun çevresinde ve karın altında bol miktarda kaşıntı meydana gelecektir.
Mevsimsel olarak meydana gelen alerjilerde köpeklerin zaman geçirdikleri ortamdan kaynaklı bir sorun meydana gelebilmektedir. Bölgede yer alan bir ajan köpeğinizde atopik dermatite neden olabilmektedir. Alerjenler arasında en sık görülen polendir. Polenler özellikle bahar aylarında köpekler tarafından solunmakta ve solunum yollarının olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Bazı durumlarda alerjenler bitki ve hayvan lifleri de olabilmektedir. Liflere toz sporları örnek olarak verilebilmektedir.
Farklı mevsimlere alerjisi olan köpeklerde özellikle yüzün ovuşturulması ve yalama gibi davranışlar görülmektedir. Etkilenen köpeklerde kırmızı deri, kulak enfeksiyonları ve tüy dökülmeleri gözlenmektedir. Köpeğin patisinde ya da alt bacağında oluşan koyuluk da semptomlar arasında yer almaktadır.
Besin alerjisi diğer semptomlar ile bir arada görülebileceği gibi tek de görülebilmektedir. Köpeklerin yememesi gereken bir besini yemesi durumunda kaşınma ya da yanmalar meydana gelebilmektedir. Mamalarda yer alan herhangi bir ajan köpeğe zarar verebilmektedir.
Eğer köpeğinizin bünyesi hassas ise ona uygun bir diyet programı hazırlanmalıdır. Alerji, tahıl ya da diğer bileşenlere bağlı ortaya çıkıyor ise diyetten bu besinlerin çıkarılması sağlanmalıdır.
Köpeklerde alerjinin teşhisi yapılır iken bir uzmandan yardım alınması en iyisi olacaktır. Veteriner hekim köpeklerde alerji durumunu gözlemler iken köpek sahibinin gözlemlerini de almaktadır. Deri alerjileri gibi çeşitli mevsimsel alerjiler için kanda yer alan immunglobulin seviyesi değerlendirilmektedir. Bazı durumlarda ise alerjik astım teşhisinde radyografik muayeneden yararlanılabilmektedir.
Alerji tedavisinde pesifik immünoterapi uygulamasından yararlanılmaktadır. Tedavi için gerekli alerji testleri uygulanmaktadır. Testin doğru bir şekilde çalışabilmesi için sedasyon gerekmektedir. Köpeklerin tüyleri tıraş edilerek gerekli olan testlerin kısa süre içerisinde yapılması sağlanabilmektedir.
Köpeklerde alerjinin tedavisi yapılır iken ilk aşama köpeklerin hastalanma nedenlerini bulmaktır. Eğer alerji pireden kaynaklanıyor ise dermatit tedavisi uygulanmaktadır. Tedavide köpekler pireden tamamen arındırılarak daha kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanabilmektedir. Pire alerjisinden kaynaklı hastalanan köpeklerin iyileştirilebilmesi için alerji semptomlarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu amaç ile pire damlaları, tasmaları ve tabletleri tedavi sürecine yardımcı olacaktır.
Köpek için en ideal tedavi seçeneğine karar vermek için köpek sahipleri ile veteriner hekimin bir arada karar vermesi önerilmektedir. Köpekte yoğun bir şekilde ortaya çıkan pireler genel olarak ev ya da bahçe kaynaklı oluşmaktadır. Bu nedenle bu alanların ilaçlanması son derece önemlidir. İlaçlama konusunda profesyonel bir firmanın tercih edilmesi alınacak olan sonucun verimliliğini artıracaktır.
Pire kontrolünün sık sık yapılması mümkün olmadığında ya da kaşınma durumlarında veterinerden akut reaksiyon kontrolü talep edilebilmektedir. Hayvanınızın anında rahatlaması için antihistaminik etkili çeşitli ilaçlardan da yardım alınabilmektedir. Bu hususta veteriner hekiminiz size steroid reçete edebilmektedir. Bakteriye enfeksiyonda ise antibiyotik kullanımı son derece yararlı olacaktır.
Köpeklerde alerjinin önlenmesi için ilk aşama alerjiye neden olan ögeyi bulmaktır. Köpeklerin alerji olduğu bitkiler, hayvanlar ya da besinler köpeklerden uzak tutulmalıdır. Pire ya da çeşitli parazitlerin yol açtığı sorunlar için uzman bir hekime başvurmak en iyisi olacaktır. Köpekler neden alerji olur dendiğinde akla gelebilen polen, mevsimsel alerjilere girmektedir. Polenin alerjisi durumunda köpeklerinizi zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna götürmeniz önerilmektedir. Alerji durumu henüz ortaya çıkmadan önlem almak için çeşitli aşılardan yardım alınabilmektedir. İç ve dış parazit aşıları köpeklerinizi dışardan gelebilecek tehlikelerden koruyarak alerji oluşum riskini minimum düzeye indirmektedir.
Ayrıca Bakınız: Köpek Tuvalet Eğitimi Aşamaları Nelerdir?