By melissa1 | 14-10-2022
Yetişkin köpek tuvalet eğitimi eğer küçüklük döneminde herhangi bir eğitim almamışsa oldukça zahmetli bir süreci beraberinde getirebilir. Son derece zeki hayvanlar olan köpekler her ne kadar birçok basit eğitimi kolayca alsa da vaktinde doğru yöntemler kullanılarak eğitim almayan köpeklerin eğitimi zorlayıcı olabilir. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını sadece dışarda veya belirlediğiniz alanda yapmasını sağlamak için birçok farklı yöntemden yararlanabilirsiniz.
Pek çok canlıda olduğu gibi köpeklerde de yemek yedikten sonra tuvaletlerini yapma istekleri ortaya çıkacaktır. En basit şekilde bu eğitimi vermek için yemek yeme ve su içme işlemlerinin hemen ardından köpeğinizi tuvaletini yapacağı yere götürerek burada tuvaletini yapmasını sağlamanız gerekecektir. Sizin istediğiniz alana tuvaletini yapmasının ardından onu ödüllendirerek alışmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğe çiş eğitimi vermek için ödül sisteminin yanı sıra yavruluk döneminden itibaren farklı metotların da tercih edilmesi mümkündür.
Köpek tuvalet eğitimi veren yerler sayesinde uzman desteğinden yararlanabilirsiniz. Buna ek olarak ayrıca kendinizde bazı yöntemler deneyerek bu tür basit alışkanlıkları köpeğinize kazandırmanız mümkündür. Yavru bir köpek sahiplenen kişilerin en sık karşılaşacağı sorunlardan biri tuvalettir. Yavru köpeklerde kas gelişimi olana ve yeni alışkanlıklar kazanana kadar eğitim vermek zor olacağı için yaşam alanını nispeten daraltmanız önerilir.
Günümüzde evde evcil hayvan bakımına yönelik birçok farklı ürün sunulmaktadır. Bu ürünleri tercih ederek de etkili sonuçlar almanız mümkündür. Yavru ve yaşlı köpekler için evinizde gayet kullanışlı olan köpek pedi bulundurmanız önerilir. Bu sayede evde olası bir tuvalet kazasına karşı da önlem alabilirsiniz. Her ne kadar eğitimli olsa bile zaman zaman köpeklerin istenmeyen davranışlarda bulunması mümkündür. Bu nedene doğru şekilde eğitim vermek ve tuvaletini sadece istenen alanlara yapmalarını sağlamak gerekecektir.
Köpeğe tuvalet eğitimi veremiyorum diyen köpek dostlarının birçok farklı yönteme başvurmaları gerekecektir. Köpekler için üretilen özel çiş pedleri özellikle bu sorunların ortadan kaldırılmasında son derece etkilidir. Ancak köpeğinizin bu çiş pedlerine de alışması biraz zaman alabilir. Her 2 – 3 günde bir köpek tuvalet pedini azaltmak ve her seferinde küçük bir alanı boş bırakmak alışma sürecinde etkili olacaktır. Köpek çiş pedleri sayesinde tuvaletini yapmaya alışan köpekler, boş alana değil pedlere tuvaletini yapacaktır.
Tuavaletini bu pedlere yapması gerektiğiniz köpeğinizin kavramasının ardından en son kalan pedi mamasını yediği ve uyuduğu yere en uzak ped olmasına özen gösterilmesi gerekir. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını karşılamak için köpek tuvalet pedlerinin dışında her gün köpeğinizi dışarı çıkarmanız önerilir. Tuvaletini sadece dışarda yapmaya alışması evde oluşacak koku ve diğer sorunların da önüne geçecektir. Yine de evde de bu ihtiyacını karşılaması gerekecek durumlar olacağı için mutlaka uygun ortamı köpeğiniz için sağlamanız gerekecektir.
2 aylık köpek tuvalet eğitimi en kritik dönem olarak gösterilmektedir. Çoğu uzmana göre köpeklerde ikinci ay eğitim için önemli bir dönem olarak değerlendirilir. Birçok köpek sahibi için bu süre oldukça erken olarak görülse de bu dönemde tuvalet eğitiminin yavaş yavaş başlaması gerekecektir. Köpekler genelde 3 – 4 aylık olduktan sonra çok daha kolay bir şekilde tuvalet eğitimini öğrenebilirler. Yavru olarak sahiplendiğiniz köpeğinize evde tuvalet eğitimi vermek için ilk aylardan itibaren çeşitli uygulamalara başvurmanız gerekecektir.
Yavru bir köpeğe tuvalet eğitimi vermek için ortalama 4 – 6 aylık bir zaman dilimi ortaya çıkacaktır. Ancak bazı köpekler çok daha kolay eğitilebilir olması sayesinde bu süreler farklılık gösterecektir. Bazı köpeklerin tuvalet eğitimini tamamlaması için 1 yıllık bir süre bile geçmesi gerekebilir. Bu kapsamda uzman desteği almak ve profesyonel yöntemler ile tuvalet eğitiminin verilmesinin sağlanması önerilmektedir. Köpeğe çiş eğitimi vermek için yavruluk döneminden itibaren uygun metotlarla sürecin takip edilmesi gerekecektir.
Köpeği dışarı tuvalete alıştırmak için düzenli olarak köpeğinizi özellikle yemek saatinden sonra dışarı çıkarmanız gerekecektir. Evde köpek pedine tuvaletini yapmaya alışık olan köpeklerin alıştırılmasında ise pedinin dışarı çıkarılarak dışarda yapması gerektiğini ifade edebilirsiniz. Bunun yanı sıra köpeklerin güvende hissedebileceği bir alanda tuvaletini yapması daha kolay olacaktır. Bu nedenle güvenli bir alana götürdükten sonra köpeğinizin sizden uzaklaşmasına izin vererek tuvaletini yapmasına müsaade etmeniz önerilir. Tuvaletini yaptıktan sonra onu ödüllendirerek bu davranışını desteklemeniz de teşvik edici olacaktır.
Köpek tuvalet eğitimi verilirken birçok detaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Dışarda tuvaletini yapmasına izin verdiğiniz köpeğinizin dışkısını yerden almak da bunlardan biridir. Farklı aparatlar kullanarak dışkıyı alıp çöpe atmanız önerilmektedir. Çoğu köpek küçük yaşlarından itibaren tuvalet eğitimi alabilmektedir.
45 günlük köpek tuvalet eğitimi ile yetişkin köpek tuvalet eğitimi farklılık göstermektedir. Köpeğin yaşı ve cindi de bu konuda önemli bir etkendir. Köpeğinizin tuvalet eğitimi alması için ödül sistemi kullanmak en etkili yöntem olacaktır. Doğru yere tuvaletini yaptığı zaman köpeğinizi ödüllendirerek bunu bir alışkanlık haline getirmesini sağlayabilirsiniz. Köpeğe çiş eğitimi vermek için ayrıca uzman desteği de alabilirsiniz. Günümüzde bu alanda faaliyet gösteren birçok merkez bulunmaktadır. Bu şekilde çok daha kısa sürede tuvalet eğitimi kazandırabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Kilolu Köpek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?