İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Tiroid Tümörü Tedavisi ve Cerrahi Müdahale

PET BİLGİ

By melissa1 | 16-10-2020

Kedilerde Tiroid Tümörü Tedavisi ve Cerrahi Müdahale

Kedilerin hiperaktif tiroid bezine sahip olabileceğiniz biliyor muydunuz? Bu hastalık yaşı ilerlemiş kedilerde daha sık görülür ve hipertiroidizm olarak da bilinir. Hastalıktan etkilenen kedilerin yaşı ortalama olarak 10 yaş ve üstü olarak gözlemlenmiştir. Tiroid nedeni çoğu zaman iyi huylu bir tümör ya da tiroid bezinin gereğinden fazla büyümesidir.

Hipertiroidizm, tiroid bezinin çok fazla çalışması ve çok fazla tiroid hormonu üretmesidir. Bu hormon birden fazla organı kontrol ettiği için çok fazla soruna yol açabilir, bu sorunları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İştah artışına rağmen kilo kaybı
  • Kusma ve ishallerin çoğalması
  • Sinirli veya agresif davranışlar
  • Artan aşırı su tüketimi ve idrara çıkmada sıklık
  • Kalp ritminde artan hızlılık
  • Tüylerin bakımsız ve düzensiz olması
  • Artan aktivite sayısı

Bazen, evinizin sevimli ve yaramaz üyesi aniden sert tüylü, sıska, yaşı bir kediye dönüşebilir. Tiroid kanseri (adenokarsinom) agresif bir tümördür ancak çok nadir olarak görülür. İyi huylu tümörler (adenomlar) ve tiroid bezinin iyi huylu şekilde büyümesi daha çok yaygındır ve sık görülür.

Hipertiroidi Nasıl Teşhis Edilir?

Bazı hipertiroidizm belirtileri diğer hastalıklara benzer olabileceğinden, tam bir veteriner kontrolü şarttır. Bu kontrol, kapsamlı bir fiziksel muayene ile başlar. Tiroid üzerindeki minik bir nodül, veteriner hekim tarafından rahatlıkla fark edilebilir. Tiroid hormon seviyesinin ölçülmesi dahil olmak üzere kan testi bir sonraki doğru adım olacaktır.

Hipertirodizm artan metabolik hızı böbrekleri etkileyebilir ve kalp komplikasyonlarına neden olduğu için her iki organın da tedaviye başlanmadan önce ve sonrası izlenmelidir. Kan testi, röntgen ve ultrasona ihtiyaç duyulur.

Hipertiroidi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipertiroidi tedavisi için birkaç yöntem vardır;

  • Metimazol, hipertiroidizmle savaşan güçlü bir ilaçtır. Genellikle her gün ağızdan verilir. Metimazol ayrıca günlük olarak cilde veya kulağa uygulanan bir krem haline getirilebilir (transdermal uygulama). Bu yöntem kedinin yaşamı boyunca uygulanacak olan tedavi yöntemidir.
  • İyot oranı çok düşük olan ve günümüzde çok sık kullanılan diyetleri veteriner hekiminiz sizlere önerebilir. Evcil hayvan sahipleri olarak da bu diyetleri düzgün ve kararlı bir şekilde uygulamak sizlerin görevi olduğu unutulmamalıdır.
  • Veteriner hekimler başka bir tedavi yöntemi olarak IV radyoaktif iyot tedavisini hipertiroidizm için altın standart olarak kabul eder.
  • Giderek daha az yaygınlaşan diğer yöntem ise, cerrahi müdahale ile tümörü bulunduğu yerden çıkarmaktır. Hassas bir ameliyattır fakat iyi veterinerin cerrahi müdahalesi ile problem olmadan uygulanabilir.

Tiroid Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Anestezi risklerine ek olarak, cerrahi müdahalenin ana risklerinden biri paratiroid bezlerinin hasar görmesi veya kazara çıkarılmasıdır. Her iki tarafta da iki paratiroid bezi vardır, her bir tiroid bezinin içinde bir tane ve her bir tiroid bezinin hemen dışında bir tane bulunur. Tiroid bezi çıkarıldığında “iç” paratiroid bezi de çıkarılır. Büyük bir tiroid kitlesi ile birlikte yanlışlıkla bezlerinde çıkarılması durumunda veya hasar görmesi durumunda üç veya hatta dört paratiroid bezinin tamamı çıkarılabilir.

Bu yöntemlerin sonucuna bakacak olursak, kedinin hipokalsemi adı verilen bir komplikasyonu olabilir, bu da kan dolaşımındaki kalsiyum seviyelerinin tehlikeli derece de düşük olacağı anlamına gelebilir.

Tiroid Ameliyatından Sonra Hangi İlaçlara İhtiyaç Vardır?

Normal ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotiklerin yanı sıra, hipokalsemi (düşük kalsiyum) komplikasyonu gelişirse derhal ilaç ile tedavi edilmelidir. Bu tedavi tipik olarak kalsiyum takviyeleri veya D vitamini takviyesi verilerek yapılır. Vücut yavaş yavaş kendini toparlayınca ilacın dozajı zamanla azaltılmalıdır.

Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis son derece önemlidir. Erken teşhislerde tedavi yöntemi ise daha fazladır. Kedinizin hareketlerinde ve davranışlarında farklılık görüyorsanız onu mutlaka veteriner hekiminize muayeneye götürmelisiniz.

Sizlerin de kedileriniz hakkında farklı sorularınız var ise bizlere Kedi Soru-Cevap sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar