By melissa1 | 03-12-2021
Kedilerde stresin, kaygıyı ve korkmasını azaltmak için çevresel etkenlerin yanında medikal sağlığı ile de alakalı olma olasılığı var. Kediler çok duygusal canlılardır. Kedilerde stres ne yazık ki hayatlarını zorlaştıran tıbbi hastalıklara ve davranış sorunlarına yol açmaktadır. Oldukça hassas yapıya sahip oldukları için çevresinde olan bitenlerde ve insanların davranışından etkilenirler. Stresli bir kediniz olduğunu düşünüyorsanız, kedinize neler olduğunu ve ona nasıl yardım edebileceğinizi anlamak için okumaya devam edelim…
Stresle beraber kedilerde nöral, hormonal ve immünolojik değişiklikler meydana gelir. Kedilerde akut stres bozukluğu korku ve kaygılı durumlarda kısa süreli cevap verdikleri tepkidir. Fakat kronik stres uzun sürmesi halinde çeşitli sorunları da beraberinde getirir.
Kedilerin genel muayenesi sırasında stres vücut sıcaklık oranının, kan basıncını, kalp ve nefes alıp verme hızının artmasına yol açar. Bu durumda muayene sırasında elde edilen bulguları yanıltabilir. Stresli bir kedi olası nedenler geniş ve çeşitlidir. Kedi kaygısı, ağrı ya da altta yatan herhangi bir hastalıktan, nörolojik sistemi etkileyen bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanır. Psikolojik bir tetikleyici, travmatik bir deneyim, uygun sosyalleşme eksikliği yaşanır. Özellikle yaşlanan kedilerde görülen hafıza sorunları ve unutkanlık korkuya yol açar.
Stresli bir kedinin idrarı enfeksiyon kaparak kristal ya da taş dökülmesine yol açar. Doğuştan genetik olduğu düşünülen kedilerde sistit en temel sebebi kedilerde stresin neden olduğu bilinmeli. Kedilerin beslenmesindeki değişiklik fazla su alımı, idrar yaparken yanma ve ağrı belirlendikten sonra tedavi amaçlanır. Fakat tıbbi tedavinin yanında stresin azaltılması ve çevresel etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Sistit Belirtileri: Kedi Neden Sistit Olur?
Kronik stres sonucunda kedilerde bulaşıcı bir hastalık olan FİP hastalığına yakalanma riskini gösterir. Bulaşıcı hastalığın daha çok yayılmasına stres neden olur. Bunun yanında immunsupresyon da latent enfeksiyonlarının da görülmesine yol açar.
Akut stresin en önemli nedenleri arasında kedilerin su içmeyi ve yemeyi azaltmasıdır. Gözlem sürecinde ev değiştirilmesi, çevresel etkenler arasında eve yeni birinin katılması hastalığı tetikler. Gastrointestinal motilite yol açtığı değişiklikler kusma ve ishale yol açar. Stres ve anksiyete kedilerin bakteriyel florasını değiştirir. Ayrıca gastrik boşaltmayı da geciktirir. Bağırsaklarda reflüye yol açar. Bunların yanında pika, polifaji ve polidipsiyi tetikler.
Hipertiroidi sorunu yaşayan kedilerde idrar kortizol kreatinin seviyesi dikkat çekecektir. Bununla beraber çeşitli dokularda duyarlılık görülüyor. Hiperglisemi, tip 2 diyabet akut stres tetikler. Diyabet kontrolünde yüksek glikoz değerleri ve çok fazla insülin salınımına neden olur. Kedilerde kan basıncı yükselmesine stres hormonları yol açar.
Aşırı tımar, psikolojik alopesi stresin neden olduğu cilt sorunlarının başından gelmektedir. Kedilerde derinin bütünlüğünün bozulması, mantar oluşumları ikincil dermatolojik sorunlara da yol açacaktır.
Kedilerde stresin, kaygının ve korkunun azaltılması sadece davranış sorunlarının engellenmesi, yaralanmaların önüne geçilmesi tıbbi sağlık ile de doğrudan bağlantılıdır.
Kediler duygularını bazı türler kadar açık bir şekilde göstermezler. Kaygılarını dışa vurmak yerine çekingen ve sessizdirler. Bir kedinin hayatında meydana gelen herhangi bir değişiklik, yiyecek, su, tuvalet ve kaçış yolu dahil olmak üzere temel ihtiyaçlara erişemeyeceği için strese neden olur! Kronik stresin gelişimi davranışsal ve fiziksel sorunlara yol açabilir.
Tüm stres tetikleyicilerinden her zaman kaçınmak imkansızdır. Bir kedi sahibi olarak yapabileceğiniz tek şey, evcil hayvanınızın hayatını olabildiğince mutlu ve sağlıklı kılmak için elinizden gelenin en iyisini yapmaktır. Kedinizin stres ve kaygıya girmemesi için çevresel etkileri en aza indirmekle başlayabilirsiniz. Herhangi sağlık problemine karşı veteriner hekiminize genel muayene yaptırmayı ihmal etmeyiniz.