By melissa1 | 25-09-2022
Kedilerde kulak temizliği yapmak için özellikle en sakin oldukları zaman dilimini beklemelisiniz. Kediler genel anlamda kulak temizliği yapma sırasında rahatsız olurlar ve kaçma eğilimi gösterirler. Bu nedenle bakım öncesinde yorulup sakinleşmesini bekleyerek hayvanınızın kulak temizleme işlemini sorunsuz, emniyetli şekilde gerçekleştirebilirsiniz. En iyi sonuçları almak için kulak temizlemeye kulağın dış kısmından başlamalısınız. Kulak kanalı ya da kulak etrafında sertleşen tüy kalıntısı varsa alınmalıdır. Kulak içinde keçeleşen tüyler kulaklara olan hava akışını kısıtlayarak kulak akıntısı sirkülasyonunu önler. Bu gibi durumlar kulak enfeksiyonlarına yol açar. Kulak kanalı içinde çok fazla tüy bulunur. Bunun için kulak temizliği sürecine geçmeden önce kulak içindeki tüyleri özenli şekilde alabilirsiniz. Kulak temizliği yapmak için alanında uzman veteriner hekimlerden yardım alarak evcil hayvanınızın kulağını hijyenik, sağlıklı, pratik şekilde temizleyebilirsiniz.
Kedi kulak temizliği düzenli olarak gerçekleştirmeniz gereken zorunlu olmasa da kedinizin bakımı için oldukça önem taşıyan bir konudur. Yaşadıkları çevre, kulak kiri ve kulak enfeksiyonları evcil hayvanınızın kulağında kirleri birikir. Dışarıya aktif olarak çıkan, temizlemeyen kulak salgısı fazla olan kedilerin kulakları temizlenerek en doğru sağlıklı, bakım süreçlerinden geçirilmelidir. Kulak temizliğini periyodik olarak gerçekleştirerek enfeksiyon oluşumunu önleyebilir; kedinizin sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Özellikle Kedilerin kulaklarını düzenli olarak kontrol etme her zaman gerçekleştirmeniz gereken bakım aşamalarının başında gelir. Evcil hayvanınızın kulaklarını yakından takip ederek akıntı, koku, kızarıklık, şişlik ve kulakta herhangi bir hassasiyet yaşanıp yaşanmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bu analizleri düzenli olarak gerçekleştirdiğinizde, herhangi bir sorunu fark ettiğiniz anda hemen uzman bir veteriner hekime başvurmanızı öneririz. Kedi kulak temizliği ihmal edildiğinde ciddi şikâyetlere sebep olan sağlık sorunlarını da erken teşhis sayesinde kısa sürede halletmiş olursunuz.
Genel olarak kedilerde kulak temizliği yapılırken ihtiyaç duyulan malzemeler şunlardır:
Yukarıda belirtilen temizlik sırasında ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri yanınıza alarak temizlik aşamasını emniyetli sorunsuz, şekilde geçirebilirsiniz. Kedi kulak temizliği için tercih ettiğiniz solüsyonlar kesinlikle insanlara özel formüle edilen nitelikte olmamalıdır.
Aşağıda Kedilerde kulak temizliği yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
Kedilerin kulak temizliği yaparken kulak çubuğunun kullanılmaması evcil hayvanınızın kulak kanallarını korumanız için oldukça önemlidir. Kulak çubukları kedinizin kulak kanallarını tahrip ederek etkili temizlik yapılmasını önler. Kulak çubuğu kulak kirlerini kanalın iç kısmına ittiği için kulak zarında çeşitli zarar ve tahribatlara yol açar. Çünkü Kulak için özel olarak üretilen kulak temizleme sıvılarını kullanmalısınız. İnsanlar için üretilen temizleme sıvıları kedinizin kulaklarında çeşitli zararlara yol açar.
Kedilerin kulak temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Yukarıda belirtilen tüm temizleme işlem ve uygulamaları sırasında kediniz muhakkak hassas davranacaktır. Bu nedenle yaşayabileceğiniz tüm zorlukları en az seviye indirmek için malzemeleri açık bir alana hazırladıktan sonra ihtiyacınız olan her şeyi aldığınızdan emin olmalı, temizleme işlemine öyle başlamalısınız. Çoğu kez hareketsiz kalmaktan hoşlanmayan sevimli kedi dostlarınızı yüksek ve açık bir alana yerleştirerek rahat olmalarını sağlamalısınız. Veteriner hekiminizin kedinize önerdiği bakteriyel enfeksiyon oluşumunu önleyen ilaçları kullanmanız gerekir. İlaç, merhem ve kulak damlası şeklinde olan ilaçlar kedinizin kulak enfeksiyonu rahatlıkla ortadan kaldırır. Kedilerde kulak temizliği, tedavi aşamasını kolaylaştırmak için evcil hayvanınızın kulak kanalı etrafındaki tüyleri kesebilir; sağlık, güvenlik testinden geçirilen kulak damlasını pratik, zahmetsiz şekilde kullanabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Kedinin Sağlıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?