By melissa1 | 15-04-2021
Kedilerde kemik kırılması, genellikle yerinde duramayan ve yaramazlık peşinde olan kedilerin yaşadığı bir durumdur. Kediler esnek vücutları ile etkileyici sıçrayışlar yapan zarif ve çevik bir hayvandır. Fakat en iyi sporcular gibi kedilerde bazen hedefi tutturamaz. Özellikle bazı zamanlarda kediler çok hareketli olup başlarını sıkıntıya sokarlar. Kedilerde kemik kırılmasına neden olan en yaygın nedenler arasında; pencere kenarları, balkon ve duvar kenarı gibi yüksek yerlerden atlamaları ya da düşmeleri, araba çarpmasıdır. Aynı zamanda diğer havyaların saldırıları ile de kedilerde kemik kırılması meydana gelmektedir. Kedilerde en sık kırılan kemikler; kalça kemiği, leğen kemikleri, çene kemiği ve kuyruk bölgesidir.
İlk zamanlarda gördüğünüz birinci semptomlar ağrı şeklindedir. Kediniz acısını gizlemeye çalışacaktır. Bu nedenle kedinizi gözlemlemelisiniz. Aşağıdaki belirtileri görüyorsanız dikkat ediniz.
Yukarıda belirttiğimiz işaretleri bir ya da birkaçını kedinizde görüyorsanız eğer veteriner hekiminize kontrol edilmesi götürmelisiniz. Kedinizi gözlemleyerek normalden daha farklı davranmaya başladıysa ters giden bir şeyler olduğunu bilmelisiniz.
Kedinizin kanaması veya kemiği dışarı çıkmış ise o bölgeyi steril gazlı bez veya temiz bez yardımıyla kapatmalısınız. Sonrasında veteriner hekimi arayarak durumu bildirip yardım istemelisiniz. Kalın havlu ile kediyi sarıp kırık ya da çatlak kemiğin hareket etmemesi kliniğe götürmek için sert bir yüzeye yatırmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir nokta kedinin acı çekmesidir. Bu yüzden acı çeken bir hayvan normalde çok uysal olsa da acıdan dolayı sizi ısırmak ister. Ayrıca kemiğin kırılmasına neden olayın kediyi şoka sokup başka sorunlara da yol açabilir. Evde yapılan ilk müdahale veteriner hekime götürene kadar o bölgeyi stabilize etmenizi sağlar.
Veteriner hekim kedinizde daha ciddi bir sorun var mı diye genel bir fiziki muayeneden geçirir. Daha sonra kedi stabilize hale gelince şüpheli yerlerin röntgenini çekerek varsa kırığı veya kırıkları tespit eder. Bunun yanında olası bir durum olmaması için iç organlarının durumunu göğüs ve karın röntgeni çekerek durumu kontrol eder. Kan tahlili de uygulayabilir. Kedilerde bazı kırıklarda atel takılması veya alçıya alınması yeterli olur. Fakat bazı kırıklar daha ciddi ise kırılan yere vida takılması, tel ya da metal bir plaka yerleştirmek için cerrahi bir müdahale yapmak için ameliyat olabilir. Bunların yanında bir de ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik takviyesi ile tedaviye ek verilebilir.
Kedinin kemiği eski sağlığına kavuşması için geçen süre, kırık tipi ve kırığın yeri olmak üzere kedinin yaşı da etki eder. Yaşlı kedilerde kemikler artık daha geç kaynayacağı için bu süre uzarken yavru ve orta yetişkin kedilerde gelişim çağında olduğu için daha kısa sürede kemik iyileşir. Ayrıca kedinin kronik bir hastalığı ya da diyabet gibi tıbbi bir sorunu olması gibi diğer faktörlerde kemiğin iyileşme süresine etki eder.
Geçmiş olsun deriz, umarız kedinizin bir yeri incinmeden bu yazımızı okursunuz ve gerekli önlemleri almış olursunuz. Kedinizle ilgi merak ettiğiniz soruları kedi soru-cevap bölümünden bizlere iletebilirsiniz. İsterseniz aşağıda yorum yaparak bizlere yazabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz. ?