İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kediler Neden Kusar? Kedi Kusması Tedavileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 07-10-2020

Kediler Neden Kusar? Kedi Kusması Tedavileri

Kedi Kusması - Nedenleri ve Tedavileri

Kedim neden kusuyor? Veterinere sorulan en yaygın sorulardan biridir. Kısa süreli kedi kusması endişelenecek bir şey değildir. Yediği yemeğin midesini rahatsız etmesi kedinizin kusmasına sebep olabilir. Eğer kedinizin kusması uzun sürüyorsa başka bir problem olması ihtimaline karşı veterinerinizi aramanız gerekebilir.

Kediler Neden Kusar?

Kediler kendilerini temizlerken çok sayıda tüy yumağı yutabilirler bu da bir süre sonra midesini rahatsız eder ve kusmayla dışarı atabilirler. Bu olağan normal bir durumdur. Bir diğer ihtimal ise kediniz mamasını çok hızlı yediğinde sindirmede zorluk çekceği için fazla gelen yemeğini kusarak dışarı çıkartır.

Yediği yemeğin alerji yapması da kedinizin kusmasına neden olabilir. Kedilerde en yaygın gıda alerjenleri sığır eti, balık ve tavuktur. Diğer bileşenler de alerjiye neden olabilir. Kusmanın yanı sıra ishal, halsizlik, iştah kaybı mı görüyorsunuz? Bu gözlemleri veterinerinizle paylaşın ve veterinerinizden kediniz için beslenme programı isteyin.

Bazı kedilerin kusma sorununu çözmek için özel bir mamaya ihtiyacı olabilir. Sorunu çözmek ve kusmayı azaltmak için daha yoğun testlere veya ilaçlara ihtiyacı olabilir. Kedinizin alerjisini evde teşhis etmeye çalışmayın çünkü mamasını kendi başınıza değiştirmek, doğru şekilde yapılmazsa kedinizin midesini daha fazla bozabilir.

Kedilerde kusmaya bağlı olarak iki tür kusma vardır. Bunlar akut kusma ve kronik kusma türleridir.

Akut Kedi Kusmasının Nedenleri

Bir anda gelişen ve çabuk biten kusma türüdür. Bu kusma türüne neden birkaç durum vardır, bunlar: Çok hızlı yemek yemesi, gıda zehirlenmesi, bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak bağırsaklardaki parazitlerden dolayı akut kusma gerçekleşir.

Az sayıda akut kusma vakasında, genellikle kusmanın şiddetli olması ve dehidratasyon gibi komplikasyonlara yol açması veya altta yatan daha ciddi bir nedenden şüphelenilmesi nedeniyle ileri testler, özel tedavi ve destekleyici bakım gerekecektir.

Kedilerde Akut Kusmanın Tedavisi Nedir?

Hafif akut kusma vakalarında veterineriniz kusmayı kontrol altına almak ve iltihabı önlemek için ilaç tedavisi verebilir. Veteriner hekiminiz genellikle kedinize için küçük miktarlarda kolayca sindirilen hafif bir diyetle beslemenizi tavsiye edecektir.

Bu süre zarfında kedinin veterinerinizin tavsiye ettiği yiyecekler dışında herhangi bir mama almaması önemlidir. Su serbestçe bulunmalıdır ve dehidrasyonu önlemek için önemlidir. Kedi iyileşiyorsa, herhangi bir zamanda sunulan mama miktarı kademeli olarak normal bir miktara yükseltilebilir.

Kronik Kedi Kusmanın Nedenleri

Kedilerde kronik kusma olayı, sürekli sık aralıklarla birkaç gün devam etmesidir. Karın ağrısı, kilo kaybı ve depresyon gibi semptomlar gösterirler. Bu durumun altında başka sağlık problemleri olabileceğinden vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

Teşhis edilemediği için tedavisine başlanamayan uzun süredir devam eden bir bağırsak paraziti istilası kronik kusmaya yol açabilir. Parazitler veterineriniz tarafından teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.

Kedilerde kronik kusma belirtileri:

  • İshal
  • Kilo kaybı
  • Dehidrasyon
  • Kanlı kusmuk
  • Kanlı ishal
  • Azalan iştah
  • Uyuşukluk ve halsizlik

Kedilerde Kusmanın Nedenini Teşhis Etmek

Bir kedide kusmanın nedenini teşhis etmek zor olabilir. Çoğu akut kusma vakası geçicidir ve sadece reçeteli tedavi ile zamanla iyileşir. Pek çok durum kedilerin tekrar tekrar kusmasına neden olur. Geçici bir şey veya ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Kedinizin sarı renkte kusması safra ve karaciğer hastalığının bir belirtisi olabilir.

KEDİNİZİN KUSMASININ BAĞLI ORTAYA ÇIKABİLECEK HASTALIKLAR:

Kedi İltihaplı Bağırsak Hastalığı

Kedi iltihaplı bağırsak hastalığı, kusmanın neden olduğu diğer bir durumdur. Genellikle ishal ve kilo kaybı görülür. Bu hastalık, mide (gastrit), ince bağırsak (enterit) veya kalın bağırsak (kolit) dâhil olmak üzere bir kedinin bağırsak yolunda herhangi bir yerde ortaya çıkabilir.

Kedilerde Kusmaya Bağlı Pankreatit

Pankreatit, endokrin ve sindirim sistemlerinin bir parçası olan pankreasın iltihaplanmasıdır. Pankreatitli kediler kusma, uyuşukluk, ishal, ateş,su içmeye veya yemek yemeye isteksizlik gösterir.

Kedilerde Kusmaya Bağlı Kronik Böbrek Hastalığı

Böbrek hastalığı (KBH) yaşlı kedilerde yaygındır. Böbrekler kandaki atıkları filtreler. Besinleri dengeler ve kan basıncını kontrol etmede rol oynarlar. Kedilerde kronik böbrek hastalığı belirtileri arasında kusma, uyuşukluk, ishal, kilo kaybı ve artan su tüketimi bulunur. Kronik böbrek hastalığı ilerleyici bir hastalık olsa da, erken müdahale daha iyi sonuçlara yol açabilir.

Kedilerde Kusmaya Bağlı Diyabet

Diyabet, başka bir endokrin hastalığıdır. Pankreatitte olduğu gibi, kusma yaygındır. Diğer belirtiler arasında artan susama, açlık durumu ve idrara sık çıkmanın yanında kilo kaybı ve kas zayıflığı bulunur.

Kedilerde Kusmaya Bağlı Hipertiroidizm

İştah artışı ve kilo kaybıyla birlikte sık sık kusma da hipertiroidizmin veya endokrin sistemin bir parçası olan tiroid bezinin aşırı çalışmasına neden olabilir. Sinirlilik, ishal, halsizlik ve aşırı susama gibi belirtiler gösterebilir.

Kedilerde Kusmaya Bağlı Hepatik Lipidoz

Hepatik lipidoz, yağlı karaciğer hastalığı olarak da bilinir. Kusmanın birincil nedeni olmasa da, sürekli kusma hepatik lipidoza yol açabilir. Bu hastalık ölümcül olabilir. Erken teşhis yapılarak hastalığın ilerlemesini engellenebilir.

Kedilerde Kusma Nasıl Önlenir?

Kedinizde kusma sıklığını önlemeye veya azaltmaya yardımcı olmak için de harekete geçebilirsiniz:

  • Kediniz çok hızlı yerse, yemesini yavaşlatmaya çalışın. Sık sık küçük öğünler verin. Kedinizin yemeğini küçük bir kapta verin ki azar azar yemesini sağlayın.
  • Gıda alerjilerinden şüpheleniyorsanız, beslenme değişikliği yapmanız gerekir. Bu konu hakkında veteriner hekiminiz kedinize uygun beslenme listesi uygulayacaktır.
  • Kedinizi rutin olarak götürdüğünüz veteriner kontrolleri, sağlık sorunlarına karşı önleyici tedbirlerdir. Veterineriniz tıbbi durumları erken aşamalarda teşhis edebilir.
  • Zehirlenme olasılığını önlemek için toksik kimyasalları, ilaçları ve diğer potansiyel olarak tehlikeli maddeleri kedinizin ulaşamayacağı yerlere koyun.

Evcil hayvanınızın hasta olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal veterinerinizi arayın. Kedinizin sağlığıyla ilgili sorularınız için, veteriner hekiminize danışmalısınız.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar