By melissa1 | 05-12-2020
Kedi gribi, aşılanmamış kedilerde görülen yaygın bir hastalıktır. Her yaştan kediyi etkileyebilir, ancak yaşlı kedilerde ve bağışıklı zayıf kedilerde özellikle şiddetli olma eğilimindedir. Kedi gribi oldukça bulaşıcıdır ve bir kediden diğerine göz, burun veya salya akıntısı yoluyla yayılabilir.
Kedi gribine sebep olan, feline herpes virüsü 1 (FHV1) ve feline calicivirus virüsü (FVC) etkili olmakla birlikte daha başka virüslerde neden olur. Bu virüsler, insanlarda görülen soğuk algınlığına benzer semptomlar üretir.
Kedi gribinden etkilenen kediler ciddi şekilde zayıflayabilir. Bu nedenle tüm yavru kedilerin kedi gribine neden olan virüslere karşı aşılanması çok önemlidir. Aşılama seansları en geç 8 haftalık olana kadar başlanmalı ve pekiştirici aşılar bir veterinerin önerdiği sıklıkta verilmelidir. Yavru kedilerin tamamen korunana kadar diğer kedilerden uzak tutulması gerekir. Aşılama hastalanan kedilerde hastalığı önleyebilir veya semptomların şiddetini azaltabilir. Kedi gribine yakalanan tüm kediler tamamen iyileşene kadar diğer kedilerden izole edilmelidir. Yemek kâseleri, çöp tepsileri ve yatak örtüleri de ayrı yıkanmalıdır. İyileşme tipik olarak yaklaşık iki hafta sürer.
Kediniz, grip olduğunda aşağıdaki semptomların çoğunu yaşayabilir. En yaygın kedi gribi belirtisi ve semptomlarından bazıları şunlardır:
Enfekte kediler ayrıca semptomları kötüleştiren ikincil bakteriyel enfeksiyonlar geliştirebilirler. Kedilerde solunum yolu enfeksiyonu şiddetli hale gelirse ve tedavi edilmezse kalıcı göz hasarına (göz ülserlerinden), zatürreeye veya diğer komplikasyonlara neden olabilir. Kedi gribi belirtileri ne kadar hafif veya ciddi belirtiler gösterseler bile bu durumu göz ardı edip riske atmayın. Kedi gribi belirtilerini gözlemlediğiniz anda vakit kaybetmeden evcil hayvanınızı veterinere götürün.
Kedi herpes virüsü ( FHV-1 ) ve kedi calicivirüsü ( FCV ) aşıları her zaman birleştirilir, çünkü bu iki virüs birlikte kedilerde (kedi gribi) üst solunum yolu enfeksiyonlarının ana nedenleridir. Evcil hayvanınızın solunum yolu hastalığına yakalanmamasını sağlamaya yardımcı olacak aşılar mevcuttur.
Kedi gribi insanlara bulaşmaz. Şimdiye kadar insanlarda kedi gribi vakası olmamıştır, bu nedenle insanlar için kedi herpes virüsü ve ya kedi kalisivirüsünden bilinen bir risk yoktur.
Kedinizi bu hastalığa karşı korumanın en iyi yolum düzenli aşılanmasını sağlamaktır. Aynı zamanda enfekte kedilerle temastan kaçınılmalı, aşırı kalabalık ve stres gibi çevresel faktörlere dikkat edilmelidir.
Antibiyotikler yardımcı olabilir. Kedinizin birincil veya ikincil bir bakteriyel enfeksiyonu varsa veterineriniz onu temizlemeye yardımcı olmak için antibiyotik yazacaktır. Tedavinin amacı semptomları hafifletmektir, böylece bağışıklık sistemi enfeksiyondan kurtulmak için çalışır.
Tıkalı bir burun ve ağız ülseri bir kedinin yemek yemesini ve içmesini durdurarak dehidrasyona yol açabilir, bu da özellikle yavru kedilerde tehlikeli olabilir. Kediniz koku alma duyusunu kaybetmiş ve boğaz ağrısına sahip olabileceği için özensiz, güçlü kokulu yiyecekler sunulmalıdır.
Üst solunum yolu enfeksiyonları oldukça bulaşıcı olduğundan, yayılmalarını önlemek zordur. Hastalıkların yayılmasını azaltmak için enfeksiyona yakalanan bir kediyi diğer kedilerden iki hafta uzak tutmak en iyisidir. Kedilerinizden biri kedi gribine yakalanırsa semptomlar ortadan kalkana kadar onları karantinada tutun. Çoğu kedi, durum ilerlemeden erken tedavi edilirse kedi gribinden daha hızlı bir şekilde kurtulur. Kedinizin kedi gribine yakalandığından şüpheleniyorsanız onu hemen veterinere götürün.