By melissa1 | 24-12-2022
Kedilerde grip, sık görülen bir rahatsızlıktır. Kedi gribi, tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da salya, akıntı ve hapşırma yoluyla bulaşan virüslerden kaynaklanır. Kedilerde grip, çeşitli semptomlara yol açarak kedi besleyenleri endişelendirebilir. Kedilerde grip tedavisi olan ve aşılarla önlenebilen bir rahatsızlıktır. Grip olan kedilere gösterilen özen, grip olan kedilerin beslenme şekilleri ve tedavileri oldukça önemlidir. Kedi gribi sadece yetişkin kedilerde değil yavru kedilerde de görülebilir.
Kedi gribi nedenleri şöyle sıralanabilir;
Kedi gribi belirtileri şöyle sıralanabilir;
Kedi grip teşhisi veteriner hekim tarafından yapılır. Çoğu zaman ilk etapta yapılan genel muayene yeterli olsa da veteriner hekim farklı tanı yöntemlerine başvurabilir. Kedi gribinin teşhisi için kan tahlili, röntgen, elektrolit testi, ağız ve göz salgısı örneğinin incelenmesi gibi tanı yöntemleri de uygulanabilir. Ağız ve göz salgısı örneğinin incelenmesi, gribe hangi virüsün neden olduğunu ayırt etmek için önemlidir. Elektrolit testinin amacı hasta kedinin sıvı eksikliği olup olmadığını ölçmektir. Kedi gribine neden olan virüsler uzun vadede enfeksiyon oluşumuna yol açtığı için röntgen de çekilebilir. Göğüs röntgeni, virüslerin ciddi komplikasyonlara yol açmaması için uygulanacak tedavi öncesi en etkili tanı yöntemidir.
Kedi gribi tedavisi için en uygun yöntemi veteriner hekim belirler. Bu nedenle grip söz konusu olduğunda detaylı bir veteriner muayenesi ve tedavisi şarttır. Veteriner hekim gerekli görürse antibiyotik tedavisine başlamak için çeşitli ilaçların kullanılmasını isteyecektir. Bununla birlikte, grip olan kedilerin kısa sürede iyileşmesi için kontrollü şekilde yapılan vitamin ve mineral takviyesi de oldukça önemlidir. Veteriner tarafından planlanan tedavinin yanı sıra evde uygulanacak yöntemler de kedilerin kısa sürede iyileşmesine katkı sağlar. Kedilerin beslenme sorunu hem iştahsızlık hem de tat ve koku alamama ile ilgilidir. Bu nedenle tat ve koku alamayan kedinin keskin kokulu mamaları yemeğe teşvik edilmesi önemlidir. İyileşme sürecinde kedinin sık sık su içtiğinden emin olunmalıdır. Bu süreçte kedinin iyi beslenmesi, uzun süre yalnız kalmaması ve diğer hastalıklardan korunması önemlidir. Bağışıklığı güçlü olduğu sürece kediler birçok hastalığın tedavi sürecinin ardından sağlıklı şekilde yaşamaya devam edebilirler.
Kedilerin gribi tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Her kedinin bağışıklık sistemi güçlü değildir. Zayıf bünyeye sahip kedilerde grip ağır seyrederken tedavi zor hale gelebilir. Bağışıklığı güçlü olan kedilerde tedavi %100 başarılı olabilir. Elbette bu durum kedinin beslenmesine ve kediye ne kadar özen gösterildiğine bağlı olarak değişebilir. Yavru kedilerde ve bağışıklığı zayıf olan kedilerde grip, ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle kendi kendine geçmesi beklenmemelidir.
Kedi gribini önlemek için yapılabilecekler şöyle sıralanabilir;
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Gözündeki İltihap Nasıl Geçer?