By melissa1 | 19-10-2022
Evde kedi bakımı yapmak isteyen kişiler, tecrübeli olsun veya olmasın bazı hususlara dikkat etmelidir. Özellikle evde yavru kedi bakımını üstlenen kişiler, bir aylık sürecin ardından 2 aylık kedilere evde bakım uygulayabilirler. Yeni ortama girdiği için korkmuş ve tedirgin olan kedi yavrusunu 1 hafta içinde yeni çevresine alıştırmanız mümkündür. Bunun için bazı kedi bakımı malzemeleri ve ekipmanlarına ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca evde kedi bakımının ilk gününden itibaren neler yapmanız gerektiğine dair detaylı bilgileri özel haberimizde bulabilirsiniz.
Tecrübesiz kişiler için evde kedi bakımı çok ciddi problem yaratmaz. Daha önce hiç kedi bakmamış kişiler bile birkaç ipucu ile yavru kedilere muhteşem bir yaşam ortamı sağlayabilirler. Kedinin yaşı kaç olursa olsun eviniz kedi için yabancı bir ortamdır. Bu yüzden öncelikle kedinin evinize alışmasını sağlamanız gerekir. Kedi bakımında bilmeniz gereken en önemli unsur bazı bakım ekipmanlarına ihtiyacınız olacağıdır. Bu ekipmanları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Yavru kedi bakımında ilk gün kedinizi evdeki üyeler ve varsa diğer evcil hayvanlarla tanıştırmanız gerekir. Çünkü yeni bir ortama girdiği için yabancılık çeken yavru kediyi nazik biçimde ortamı tanıttığınızda yeni yaşam alanına daha hızlı biçimde adapte olacaktır. Ancak bu konuda aceleci olmamak ve kediye travma yaşatmamak çok önemidir. Bu yüzden kediyi kendi haline bırakarak çevresini kendi deneyimleri ile tanımasına yardımcı olmanız yeterlidir. Mama kabı, kum kabı, tuvaleti ve yatağının yerini tanıyan kediler kendilerini daha güvende hissedecektir.
Kedinin yatarken üşümesinden şüphe duyuyorsanız sıcak su dolu bir pet şişe veya polar battaniye ile yatağını destekleyebilirsiniz. Kedi bakımında ilk gün pencere ve kapıların mutlaka kapalı olduğuna dikkat edin. Ayrıca telefon kabloları, elektronik aletler ve devrilebilecek büyük cisimlerin tehlike yaratmayacağından emin olun. Bazı bitkiler çiğnendiği zaman vücutta zararlı etkiler ortaya çıkarabilir. Bu nedenle zambak gibi kediler için zararlı bitkilere sahipseniz bunları göz önünden kaldırmanız faydalı olacaktır.
Kedi için mama seçimi konusunda kedinin yaşı ve karakter özelliklerine dikkat edilmelidir. Öncelikle kedinin yavru veya yetişkin olmasına göre mama seçimi yapmalısınız. Yetişkin kedilerin mamasına karar verirken daha önceden kullanmış ve sevdiği mamalardan devam etmeniz yeterlidir. Ancak yavru kedi sahiplendiyseniz gelişim çağında herhangi bir eksiklik yaşamaması için yavru kedilere özel mamaları kullanabilirsiniz. Yavru kedi mamaları içeriğindeki özel formülü ile vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için kedinin gelişimine katkı sağlar.
Kediler 8-12 haftalıksa günde 4 kez mama tüketmelidir. Biraz daha büyümüş kediler ise 3-6 ay oldukların günde 3 kez mama yerler. Öte yandan 6 aydan sonraki yetişkin kediler ise günde 2 kere mama yese yeterlidir. Yavru kediler için satılan piyasadaki konserve şeklinde mamalar kuru mamaya karıştırılmadan verilmelidir. Eğer yavru kediniz konserve mamayı yemeyi reddediyorsa zorlanmamalı ve başka bir mamaya geçilmelidir. Kedinin beslenmesinde mama kabının yanında daima temiz su kabı bulunmasına özen gösterilmelidir.
Kedi bakımında tuvalet eğitimi vermek için herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur. Doğaları gereği son derece temiz hayvanlar olan kediler, kum kabını gördüklerinde tuvaletlerini buraya yapmaları gerektiğini bilirler. Ancak yavru kediler henüz yeterli hayat tecrübesine sahip olmadığı için kedi kumunu nasıl kullanacaklarını bilemeyebilirler. Annesi ile birlikte yeterli süre kalan yavru kediler kuma tuvalet yapmayı öğrenir. Ancak annesinden erken ayrılmak zorunda kalan yavru kedilerin kuma alıştırılması gerekebilir. Bu süreçte kediniz mama yedikten sonra kum kabına getirip parmaklarınızla kumu birkaç kez eşeleyebilirsiniz. Kumu karıştırdıktan sonra kediniz orayı tuvalet olarak kullanmayı içgüdüsel olarak bulacaktır. Kedi tuvalet eğitimi konusunda herhangi bir endişe duymadan sonuç alabilirsiniz.
Kedi bakımında tüy sorunu da bazı kişiler için ciddi problem yaratabilir. Ancak kedinin tüy dökmesinde bakım koşulları çok etkilidir. Doğru seçilmiş bir mama, zamanında yapılan aşılar ve stresten uzak yaşam koşulları kedinin tüylerini sağlıklı hale getirir. Normal şartlarda bakılan bir kedi yılda 2 kere tüy değiştirir. Fakat ev kedilerinde bu süre daha sık görülebilir. Düzenli olarak fırçalanması ve ölü tüylerin atılması kedilerin eve tüy dökmesini engeller. Öte yandan henüz yavruyken kedinizi fırçaya ve taranmaya alıştırdığınızda ileride itiraz etmesini engelleyebilirsiniz. Kedinin tüylerini fırçalarken mutlaka onun tüy ve deri yapısına uygun tasarımda tüy fırçası seçmeye dikkat etmelisiniz.
Kedilerin göz bakımı yavruluk döneminde önem arz edebilir. Annesinden erken ayrılmak zorunda kalan yavru kedilerde göz kapanması ve çapaklanma problemleri olabilir. Normalde annesinin yalayarak temizlediği bu enfeksiyonu serum fizyolojik çözeltisi kullanarak temizleyebilirsiniz. Bir pamuk yardımıyla henüz yeni doğmuş yavru kedilerin gözlerindeki çapak oluşumunu temizlemeniz gerekir. Kedi bakımı konusunda bu hususlara dikkat ettiğinizde herhangi bir sorun yaşamadan kedinize konforlu bir yaşam alanı sunabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Kara Kediler Kötü Şans Getirir mi?