By melissa1 | 11-07-2021
Bahçede köpek bakma fikri pek çok kişi tarafından ev içerisinde bakılmaktan daha cazip görünüyor. Köpeğinizi bahçede yer yapmak için birtakım şartları sağlayarak tüylü dostunuzun refahını ve sağlığı için önemlidir. Bazı köpekler direkt bahçe için uygunken bazıları da daha çok ev için uygun köpeklerdir. Çünkü büyük köpek ırklarının hareket alanlarının daha geniş olması için büyük bir alana ihtiyaç duyarlar. Bahçeniz yeterli alana sahip olduktan sonra köpek mutlu, enerjik ve sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürecektir. Tabi ki köpeğinizin mutlu olması için daha büyük bir alandan ziyade sizin ilgi ve alakanızın da üzerinde olması gerekiyor.
Köpeğe bahçede kendi doğal ortamına terk etmek, ilgilenmemek ve yalnız başına bırakmak anlamına gelmemelidir. Köpeğiniz ister evde ister bahçede olsun onunla vakit geçirmelisiniz. Bu şekilde köpeğiniz mutlu ve hareketli olacaktır.
Köpeğinizi henüz yavruluk dönemindeyse ya da artık yaşlılık dönemine girdiyse bahçede bakmanız uygun olmayacaktır. Yeni sahiplendiğiniz yavru köpeğinizin size ihtiyacı olacağı için ilk birkaç ayını sizinle evde geçirmesine izin vermenizi tavsiye ederiz. Aksi halde dışarıda yaşacağı tehlikelere karşı savunmasız olacaktır.
Yaşlı köpekler ise tıpkı yavruluk döneminde olduğu gibi artık ihtiyaçlarını gidermesi konusundan size çok fazla ihtiyaç duyacaktır. Soğuk ve sıcak havalara karşı artık bağışıklığı zayıf kalacak, hastalıklara karşı dirençsiz olacaktır. Bu nedenle köpeklerde yaşlılık dönemi ciddi bakıma ihtiyacı olduğunu unutmamalı bahçede bakmak zorunda olsanız da iyi bir köpek kulübesi ile güvenli alan yaratmalısınız.
Köpeğin bahçede serbest bırakmak demek hareketleri konusunda sınırsız yetki vermek anlamına gelmez. Köpeğiniz bahçede olsa bile her gün düzenli aktiviteler yapılarak ilgilenmelisiniz. Düzenli olarak dışarı çıkartılarak yürüyüşlerini aksatmamalısınız.
Köpeğin yavruluk döneminin bitmesinin ardından genç yaşta bahçeye alıştırmanız çok önemlidir. Çünkü köpek ev ortamına alışırsa bahçe alıştırmanız daha zor olacaktır. Böylece bahçede köpek beslemek için uygun zamanı ayarlamalı ve ne çok erken ne çok genç olmamak şartı ile yavruluk dönemi bitmesiyle başlanmalıdır.
Köpeğinizin hem ev hem de bahçeyi kullanmasını canı nerde istiyorsa orda yatmasına izin vermeyin. Çünkü köpeğinizin gün içinde evde akşamları da dışarı da vakit geçirmesi sonucunda sıcaklık farkı yaşamasına yol açarak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca disiplin sağlanması içinde köpeğinizin sizin sözü dinlemesi için her dediğini yapmasına izin vermemeniz gerekir.
Köpeğinizin ırkı, davranışları ve nasıl bir karaktere sahip olduğu konusunda sizlere fikir verir. Örneğin Beagle köpek cinsi ve terrier köpek cinsleri toprağı eşelemeye, kazmaya daha yatkındır. Labrador köpek cinsi ise çiğneme alışkanlığını daha ön planda tutar. Bunların yanında aynı ırka ait köpeklerin bile kendilerine özgü karakterleri vardır. Bazıları çitlerin ardından geçen insanlara havlayarak alanını korumaya çalışırken, bazıları ise bahçe içinde koşuşturmaya yaramazlık yapma eğilimi gösterir.
Su her canlı gibi köpekler içinde önemli ihtiyaçtır. Köpeğinizin bahçede ulaşacağı noktaya yeteri miktarda su kabını yerleştirin. Sıcak havalarda su kabını günde 2-3 kez değiştirip yenileyin. Yazın sıcaklarda ihtiyaç duyduğu su miktarı soğuk havalara göre daha fazla olacağı için ihmal etmemeniz önemlidir. Su ve mama kabını ayakaltında olmayan uygun bir noktaya yerleştirerek ihtiyacını gidermesini sağlayınız.
Eğer bahçede köpek bakacağım diyorsanız köpek kulübesi şarttır. Köpeğinize uygun kulübe almadan önce iyi bir araştırma yapmalısınız. Çünkü köpeğin yatacağı yerin sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı olması gerekiyor. İçerisinde rahat hareket etmesi yeterli oksijen alımının sağlanması çok önemlidir. Tüylü dostunuzun boyutuna, kilosuna ağırlığına uygun köpek kulübesi model seçimi yapmalısınız.
Köpeğin bahçede yattığı yerin temiz tutulması kullandığı kulübenin yattığı yatağın eşyaların düzenli olarak havalandırılıp temizlenmesi gerekiyor. Böylece köpeğin pire, bir ve parazitlere karşı güvenli sağlanmış olacaktır. Bahçede yaşayan köpekler evde yaşayan köpeklere göre dış etmenlerden geleceklere karşı daha yakındır. Bu yüzden bahçede yaşayan köpeğinizi veteriner kontrolleri yaptırarak gerekli aşılarını da tam yaptırmalısınız.
Bahçenizdeki çimlerin çok uzamaması için bakımını yapmalısınız. Çünkü yeşilliklerin içinde koşturmaktan zevk alan köpek, yaz aylarında pire, kene ve parazitlere karşı tehlikede olur. Köpeğinizi parazitlere karşı korumanız için birtakım pire ve parazit önleyici ilaçlar yardım edecektir. Dış parazitlere karşı dirençli olmasını sağlar.
Bazı köpekler ırk gerekliliklerinden ötürü ne yazık ki her köpek gibi serbest kalamaz. Bekçilik içgüdüleri daha baskın olan köpeklerde yabancılara karşı saldırganlığı daha yatkındır. Eğer köpeğiniz agresif ise tasma takma zorunduysanız bir noktaya dikkat etmelisiniz. Zincir köpeğinizin boynunu sıkmaması için bir parmak boş bırakarak en az 3 kat olmasına dikkat ediniz. Zincirin takılacağı eşyaların etrafta olmamasına da dikkat edin.
Köpeğiniz açık bir yer bulduğunda dışarıya kaçabilir. Bahçeden kaçan köpek dış etkenlerin hedefi olur. Sokak hayatını bilmeyen köpek türlü tehlikelere karşı karşıya kalacaktır. Köpeğinizin bahçede olması hırsızlara karşı da tetikte olmanıza neden olur. Bunu önlemek için alarm ve kamera sistemi kurdurmanız iyi olacaktır. Hava değişimleri sık yaşanacağından dolayı köpeğin bu hava koşullarına dayanıklı olması gerekir. Aksi takdirde evde bakmanız daha doğru olur.
Kullandığını köpek maması hava koşullarına göre uzun süre kaldığında bozulabilir. Bundan dolayı bahçede yaşayan köpekler için uygun bir mama tercih edip aynı zamanda mama kabını gün içinde 2 kere değiştirmelisiniz.
Kendinize ait etrafı çitlerle çevrili bir bahçeniz olsa bile köpeğinizi eğer kısırlaştırmadıysanız diğer köpeklerle olan temasını engellemeyecektir. Kızgınlığa giren köpek bir şekilde kaçmaya diğer köpekleri kendine çekmeyi başarır. Bu yüzden köpeğinizi kısırlaştırmanız iyi bir seçenek olabilir. Tabii ki bu konu da yine de veteriner hekiminize danışmanızı rica ederiz.